Hopeatöiden suurmestarin Bertel Gardbergin näyttely on avoinna Tuomiokirkon Kryptassa

Bertel Gardbergin veistos Timmerman eli sarvijaakko vuodelta 1988. Dan von Koskull
Jukka Hämäläinen

Jukka Hämäläinen

Helsingissä Tuomiokirkon Kryptassa on esillä hopeaseppä Bertel Gardbergin (1916–2007) teosten, korujen, aterimien ja pienoisveistosten näyttely. Gardberg toimi taidekäsityöläisenä yli 50 vuotta, ja näyttelytiedotteen mukaan häntä pidetään taidekäsityön suurena mestarina.

Akateemikko ja muotoilija Gardberg toimi taidekäsityöläisenä reilun 50 vuoden ajan. Hän edisti merkittävästi suomalaisen muotoilun kansainvälistä mainetta.

Gardberg toimi uniikkiesineiden kuten korujen ja pienoisveistosten sekä tilaustöiden ja teollisen muotoilun parissa. Hänen taiteensa materiaaleja hopean lisäksi olivat kivi, puu, teräs, messinki ja tina.

Näyttelyssä esitetään Gardbergin laajaa tuotantoa: töitä 1950-luvulta alkaen, teoksia hänen ajaltaan Irlannissa Kilkennyn Design-keskuksen johtajana, kirkkoihin suunniteltuja hopeaesineitä, koruja, ja aterimia. Näyttelyssä pääsee näkemään myös valokuvia, piirustuksia, työkaluja ja huonekaluja sekä työvälineitä Gardbergin ateljee-verstaasta.

Ensimmäiset kirkolliset hopeaesineet Gardberg valmisti Helsingissä Malmin vanhaan kirkkoon vuonna 1953. Myöhemmin hän valmisti muita hopeaesineitä 15 kirkkoon Helsingissä. Esillä on Malmin vanhaan ja uuteen sekä Herttoniemen kirkkoon Gardbergin tuottamia alttarikalustoja.

Kryptan näyttely järjestetään Helsingin tuomiokirkkoseurakunnan ja Designmuseon yhteistyönä. Näyttely on avoinna 30. elokuuta saakka ma–la kello 11–17 ja su 12–17. Vapaa pääsy.

Kommentoi

Mainos: Vantaan kaupunki

Vaihda vapaalle ja tule Vantaalle – täällä on kaikki!

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut