Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Jyskyttääkö päässä ja ahdistaako mokailu viinan kanssa? Krapulan oireita voi vähentää oikeasti, vahvistaa yliopistotutkimus

Ravintolisänä markkinoitu aminohappo l-kysteiini vähentää krapulaoireita, vahvistaa tuore tutkimus.

Alkoholin nauttimisen jälkeisenä päivänä pahoinvointi, päänsärky ja yleinen ahdistuneisuus ovat monille tuttuja. Krapulan oireet myös aiheuttavat ongelmia esimerkiksi työpaikoilla heikentyneen toimintakyvyn takia.

Helsingin yliopiston ja Itä-Suomen yliopiston tutkijat osoittivat, että aminohappo l-kysteiinillä voidaan vähentää alkoholin nauttimisesta seuraavia krapulaoireita.

L-kysteiini reagoi etanolin ensimmäisen metaboliitin asetaldehydin kanssa. Myrkyllinen asetaldehydi aiheuttaa suuren osan krapulan oireista ja on lisäksi karsinogeeni.

Tutkimuksessa havaittiin tilastollisesti merkittävä yhteys l-kysteiinin ja krapulaoireiden vähenemisen välillä, tiedottaa Helsingin yliopisto.

Sama vaikutus havaittiin kaikkien krapulaoiretyyppien kohdalla eli l-kysteeni helpotti päänsärkyä, pahoinvointia, stressiä ja ahdistusta.

Koehenkilöt nauttivat alkoholia kolmen erillisen kokoontumisen aikana kansanterveystieteen dosentti Peter Erikssonin johdolla suoritetussa tuplasokkotutkimuksessa.

Alkoholin lisäksi koehenkilöt nielivät tabletteja, jotka sisälsivät joko plasebon, tai 600 tai 1 200 milligramma l-kysteiiniä. Tabletit sisälsivät lisäksi vitamiineja.

Koehenkilöiltä mitattiin hengityksestä alkoholipitoisuus sekä alkoholin aineenvaihduntatuotteiden pitoisuudet. Tämän lisäksi he täyttivät alkoholin nauttimista seuraavana aamuna kyselykaavakkeet, joiden perusteella arvioitiin krapulaoireiden voimakkuutta.

Kyseessä on ensimmäinen tutkimus maailmanlaajuisesti, jossa yksinkertaisen aminohapon kuten l-kysteiini on havaittu vähentävän krapulaoireita.

Tutkimus on julkaistu Alcohol and alcoholism -lehdessä.