Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Uutissuomalaisen debatti | Olli Rehn puolustaa kiisteltyä VM:n virkamiesraporttia työllisyyden nostamiseksi – "Yksi hyvä lähtökohta"

Suomen Pankin pääjohtajan mukaan valtion ja keskuspankki EKP:n toimilla on estetty suurtyöttömyys.

Suomen Pankin pääjohtaja Olli Rehn kannustaa päättäjiä toimiin työllisyyden parantamiseksi.

Rehn kirjoittaa Uutissuomalaisen debatissa, että hyvänä pohjustuksena toimii valtiovarainministeriön (VM) virkamiesten tuore raportti.

Viime viikolla julkaistu raportti on aiheuttanut välitöntä kiistelyä hallituspuolueissa. Se sisältää muun muassa ay-liikkeen vastustaman ehdotuksen eläkeputken poistamisesta.

Raportissa esitetään muutoksia myös työttömyysturvan keston määrittelyyn sekä työttömien palveluihin. VM:n virkamiehet rukkaisivat uusiksi myös opintotuen tulorajoja sekä muuttaisivat aikuiskoulutustukea lainapainotteisemmaksi.

Rehn ei ota kantaa raportin yksittäisiin ehdotuksiin, vaan puolustaa raporttia viittaamalla ehdotusten taustalla olevaan tutkimusnäyttöön. Rehn toteaa, että raportti on "yksi hyvä lähtökohta" työllisyystoimia valmisteltaessa.

Rehn puolustaa myös velkaantumisen varaan rakennettua valtion elvyttävää budjettipolitiikkaa. Valtion toimien sekä keskuspankki EKP:n elvyttävän rahapolitiikan avulla on Rehnin mukaan ehkäisty suurtyöttömyys ja konkurssiaalto.

Rehn huomauttaa, että talouden kääntyessä kasvuun valtion velanotto tulee ajan oloon kallistumaan, ja velkaa pitää pystyä lyhentämään.

– Nyt väliaikaisesti kasvava julkinen velka toimii kansallisena vakuutuksena, joka auttaa koko yhteiskuntaa selviämään pienemmin vaurioin. Kun tuota vakuutusta maksetaan takaisin, se on tehtävä solidaarisesti, jotta se koetaan oikeutetuksi, Rehn toteaa Uutissuomalaisen debatissa.