Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Tiesitkö tästä luvasta? Yhä useampi saa pysäköidä Helsingissä puoleen hintaan  – "Moni tarttuu siihen, säästö on isohko"

Vähäpäästöisten pysäköintitunnusten määrä on kasvanut Helsingissä tuntuvasti. Kesällä 2019 tunnusten määrä oli 2386. Tänä kesänä tunnuksia oli jo 3312.

– Kasvua on tullut kolmannes. Kesä-heinäkuussa kasvua oli edelliseen kahteen kuukauteen verrattuna viisi prosenttia. Se on merkittävä kasvu noinkin lyhyellä aikavälillä, sanoo tiimipäällikkö Rauno Lipsanen Helsingin kaupungilta.

Lipsasen mukaan helsinkiläiset ovat hyvin tietoisia vähäpäästöisten autojen pysäköintitunnuksista.

Asukas- ja vyöhykepysäköinnistä sillä saa 50 prosentin alennuksen. Säästö voi olla useita kymmeniä euroja kuukaudessa.

– Moni tarttuu siihen. Vuoden mittaan se on isohko säästö.

Pysäköintitunnusten määrä kasvaa Lipsasen mukaan samassa tahdissa kun autokanta uudistuu pääkaupunkiseudulla.

– Autokanta uudistuu täällä nopeammin kuin vaikkapa Itä-Suomessa. Monet uudet autot täyttävät vähäpäästöisyyden rajat. Iso Porschen katumaasturikin voi olla kirkkaasti vähäpäästöinen, jos se on ladattava hybridi.

Asukas- ja yritystunnusten lisäksi Helsingissä on tällä hetkellä 13 000 vähäpäästöisen vyöhykepysäköinnin käyttäjää. Tähän etuun ovat oikeutettuja myös muut kuin Helsingissä asuvat.

Kriteerit päivittyvät kahden vuoden välein. Lipsanen sanoo, että vähäpäästöisyyden rajoihin tuli muutoksia viimeksi vuoden 2019 marraskuussa. Autot, jotka eivät tuolloin täyttäneet uusia raja-arvoja, saivat vähäpäästöisen pysäköintitunnuksen siirtymäajaksi vuoden 2020 loppuun.

– Ensi vuoden alussa vähäpäästöisten pysäköintitunnusten määrään voi tulla siis laskua.

Viime vuonna muutokset johtivat myös siihen, että vähäpäästöiseksi katsottiin myös sellaisia autoja, jotka eivät raja-arvoja aiemmin täyttäneet. Helsingin Uutiset kertoi kesäkuussa (HU 2.6.) Alppilassa asuvasta Sarista, joka pyysi tarkastamaan vuoden 2019 Seat Ibizan päästöarvot uudelleen. Hän kertoi säästäneensä vuodessa 176 euroa uuden mittaustavan ansiosta.

Hiilidioksidipäästöjen raja-arvot löytyvät Helsingin kaupungin verkkosivulta. Oman auton päätöstiedot voi tarkastaa Liikenne ja viestintävirasto Traficomin palvelusta.