Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

STM:n strategiajohtaja koronakatsauksessa: "Ei ole merkkejä siitä, että viime kevään tilanne Suomessa olisi toistumassa" – joukkoaltistumiset eivät ole johtaneet tautiryppäisiin

– Ei ole merkkejä siitä, että viime kevään tilanne Suomessa olisi toistumassa, sanoi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ylilääkäri Taneli Puumalainen sosiaali- ja terveysministeriön ja THL:n koronaviruspandemian tilannekatsauksessa.

Häntä komppasi STM:n strategiajohtaja Liisa-Maria Voipio-Pulkki:

– Emme näe jatkuvaa kiihtymistä päivittäisten (koronavirus)tartuntojen määrässä, kuten maaliskuussa, Voipio-Pulkki totesi.

Puumalaisen mukaan Suomi on aivan Euroopan parhaimmistoa, jos taudin ilmaantuvuutta käytetään mittarina.

– Tämän hetken testausmäärällä aika hyvin löydetään tartunnat ja voidaan seurata epidemian kehittymistä, Puumalainen kertoi.

THL:n ja STM:n mukaan uusien koronavirustartuntojen määrä Suomessa on pysynyt tasaisena viimeiset kolme viikkoa, vaikka uusien tapausten määrä ja ilmaantuvuus ovat nousseet heinäkuun alun mataliin lukemiin verrattuna. Tapausmäärät ja ilmaantuvuus ovat nousseet erityisesti Helsingin ja Uudenmaan alueella heinäkuun alun lukemista.

Tiedossa on useampia kotimaan joukkoaltistumisia, muun muassa suuremmissa perhe- ja yleisötapahtumissa. Altistumisista huolimatta useita isoja tartuntaryppäitä ei kuitenkaan toistaiseksi ole ollut. Myös useampia päiväkoti- ja koulualtistumisia on todettu viime viikkojen aikana.

Avi vahvisti: Syyskuussa saa järjestää yli 50 hengen tilaisuuksia, mutta turvallisuus pitää voida varmistaa

Viikon 34 aikana (17.–23. elokuuta) tartuntatautirekisteriin ilmoitettiin Suomessa 159 uutta tapausta, kun edellisellä viikolla ilmoitettiin 164 uutta tapausta. Suomessa on todettu sekä kotoperäisiä että ulkomailta peräisin olevia tartuntoja. Tartuntojen alkulähteitä on peräisin useasta eri maasta, ja osa näistä tartunnoista on johtanut uusiin tartuntoihin ja tartuntaketjuihin.

– Tapausmäärien nousua viime viikkoina selittävät myös testauksen lisääntyminen ja lentokenttätestaukset, erityisesti Turussa on ollut paljon todettuja tapauksia, Puumalainen sanoi viitaten Makedonian Skopjen-lentoihin.

Lasten koronatestit ruuhkauttivat Husia turhaan – THL muutti lapsia koskevaa ohjeistustaan

Viimeisen kahden viikon aikana (viikoilla 33–34) koronavirustestejä on tehty yhä suurempia määriä. Päiväkohtaisesti testejä on tehty tyypillisesti yli 10 000. Positiivisten covid-19-tapausten osuus testatuista näytteistä on pysynyt pienenä, kerrotaan tiedotteessa. Suomessa oli 26. elokuuta yhteensä 8 002 koronavirustartuntaa, tautiin liittyviä kuolemia on raportoitu 335. Sairaalahoidossa oli 26. elokuuta yhteensä 5 potilasta, joista yksi oli tehohoidossa. Sairaalahoidossa olevien potilaiden määrä on pysynyt pienenä heinäkuun alkupuolelta lähtien.

Euroopan tautienehkäisy- ja -valvontakeskuksen (ECDC) kartalla tummat alueet näyttävät, missä päin tilanne on pahin tällä hetkellä eurooppalaisittain.

– Pahin tilanne Euroopassa on Espanjassa ja Balkanin alueella, muualla maailmassa Pohjois- ja Etelä-Amerikassa sekä Intiassa, totesi Taneli Puumalainen.

Intia huolettaa erityisesti Puumalaista, koska Intian väkiluku on niin suuri. Intiassa on maailman toiseksi eniten väestöä Kiinan jälkeen.

Uusmaalaiset pääsevät Koronabotin kautta koronatestiin syyskuun alusta alkaen – näin se toimii

STM:n päällikkö suomalaisille: "Onko välttämätöntä lähteä ulkomaille tai osallistua suureen yleisötapahtumaan?"

Negatiivista koronatestiä ei voida vaatia koulussa tai päivähoidossa – vanhemmat kiukustuneita 1–2 tunnin jonotuksesta Helsingin koronapuhelimeen

Terveyspomo: Koronan riehaantuminen uudestaan hyvin todennäköistä – näin Helsinki varautuu