Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Miten välttää hyväksikäyttö ja huijaukset? Uusi puhelinpalvelu opastaa vanhuksia tunnistamaan huijausyritykset

Vanhuksen voi olla vaikea hahmottaa, milloin sisään pyrkivät tarkastajat tai poliiseiksi esittäytyvät ovat sitä, mitä sanovat olevansa. Muun muassa tähän tarpeeseen vastaa Vanhustyön keskusliiton uusi puhelinpalvelu, josta vanhukset voivat kysyä neuvoja kaikenlaisissa turvallisuusaiheisissa kysymyksissä.

Kotiturvaksi nimetyssä palvelussa vastaajana on pitkän uran poliisissa ja hätäkeskuksessa tehnyt, nyt jo eläkkeelle jäänyt ylikonstaapeli Arto Erkkilä.

– Työhistoriani antaa minulle valmiudet käsitellä erilaisia turvallisuuteen, hyväksikäyttöön ja huijauksiin liittyviä tapauksia. Puhelinpalvelulla haluamme madaltaa ja helpottaa ikääntyneiden yhteydenoton kynnystä, Erkkilä kertoo tiedotteessa.

Korjausneuvonnan ja Kotiturvan päällikkö Jukka Laakso Vanhustyön keskusliitosta kertoo, että mahdollisista huijausyrityksistä tulee kyselyitä Korjausneuvonta-palveluun, joka keskittyy rakennusaiheisiin huoliin. Vanhukset ovat Laakson mukaan varsin yleisesti huijareiden kohderyhmää.

– Jopa haetaan nimenomaan ikääntyneiden yhteystietoja ja kohdistetaan pelkästään sinne.

Laakson mukaan huijausta epäilevän kannattaa soittaa Kotiturvaan ennen kuin päästää kotiinsa.

Arto pystyy kyllä melkeinpä heti sanomaan, onko kyseessä oikealla asialla oleva ihminen vai huijausyritys.

Korjausneuvonnan ja Kotiturvan päällikkö Jukka Laakso, Vanhustyön keskusliitto

– Arto pystyy kyllä melkeinpä heti sanomaan, onko kyseessä oikealla asialla oleva ihminen vai huijausyritys.

Kotiturvaan voi Laakson mukaan kuitenkin soittaa myös muissa turvallisuushuolissa. Palvelu pyrkii tiedotteen mukaan parantamaan ikääntyneiden turvallisuuden tunnetta, tunnistamaan kotona ja lähiympäristössä olevia vaaroja sekä antamaan ohjeita ja neuvoja, miten niitä voidaan välttää.

Kotiturva palvelee maanantaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin klo 8.00—15.00 numerossa 050 430 3682.