Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vapaavuori Evento-lehdessä: Koronakriisi johtaa muutoksiin, jotka voivat jopa suosia Helsingin kaltaista kaupunkia

Henkilö: Jan Vapaavuori uskoo, että turvallisuuden ja toimivuuden merkitys korostuu ja Helsinki hyötyy myös siitä, että ruuhkia ei ole kuten isoissa suurkaupungeissa.

Koronakriisissä on Helsingille myös mahdollisuuksia, uskoo pormestari Jan Vapaavuori (kok.) tapahtuma-alan lehti Eventon tuoreessa haastattelussa.

– Kaupunki on paitsi paikka, myös yhteisö, ja ihmisyhteisö keksii aina omat ja uudet tapansa kohdata. Erilaisten virtuaalisten tapahtumien määrä on tietenkin räjähdysmäisesti kasvanut, niin kuin muukin sen tyyppinen yhteisöllisyys, joka liittyy kaupunkiin. Naapuriapu ja Helsinki-apu ovat hyviä esimerkkejä, Vapaavuori sanoo Eventolle.

Vapaavuoren mukaan on selvää, että kriisi tulee johtamaan globaalisti moniin muutoksiin, jotka saattavat suosia Helsingin tyyppisiä kaupunkeja.

– Vastuullisuuden, turvallisuuden ja ylipäänsä toimivuuden merkitys tulee varmasti korostumaan jatkossa. Kun mietitään, missä erilaisia isompia tapahtumia järjestetään, minne ihmiset haluavat tulla ja missä he haluavat kohdata, tämmöinen keskisuuri kaupunki voi olla vahvoilla. Meillä on kaikki ison kaupungin edut, mutta emme ole yhtä ruuhkainen kuin todella isot. Samaan aikaan suomalaisen yhteiskunnan perinteisten vahvuuksien merkitys korostuu, Vapaavuori sanoo lehdelle.

Vapaavuori haluaa akuutin kriisinhoidon rinnalla parantaa Helsingin kilpailuasetelmaa pidemmällä tähtäyksellä: – Jokaisessa kriisissä on valtava mahdollisuus, sillä niiden jälkeen ikään kuin jaetaan palikat aina uudelleen.

Vapaavuoren mielestä on selvää, että kaikkien digitaalisuuteen liittyvien asioiden painoarvo kasvaa. Helsinki on ollut digitaalisen matkailun edelläkävijöitä tähänkin asti.

– Meillä on paljon siihen liittyvää luovaa ajattelua ja toimintaa. On selvää, että erilaisten hybriditapahtumien merkitys tulee nousemaan.

Matkailumarkkinoinnissa Vapaavuori uskoo kumppanuuksien voimaan. Kun Lapin hiihtokeskukset löysivät toisensa, seurasi paljon hyvää koko Lapin matkailulle. Helsingin kannattaa myydä itseään paitsi Lapin kanssa, myös yhdessä Tukholman, Tallinnan tai Järvi-Suomen kanssa.

Vapaavuori ei usko massamatkailuun.

– Vastuullisuus ja kestävä matkailu ovat koko alan pitkän aikavälin kehittymisen elinehtoja ja se trendi, johon meidänkin pitää iskeä kiinni. Jos rakennamme Helsinkiä, jossa helsinkiläiset itse viihtyvät, niin kyllä se on houkutteleva myös matkailijoiden kannalta.

Evento on osa Mediatalo Keskisuomalaista, johon myös Helsingin Uutiset kuuluu.