Keittiöpuutarha tuo satoa myös keskellä kantakaupunkia – "Korona-aika on vain lisännyt ihmisten halua saada viihtyisiä pihoja"

Tomaatinviljely onnistuu myös keskellä kaupunkia. Kuvituskuva. Arkisto/Annamaija Herola

Senaatintorin kulmalla Helsingin kaupunginmuseon sisäpihalla kypsyvät tomaatit ja kesäkurpitsat. Ympäristöjärjestö Dodon toteuttamassa Kasvattamossa testataan, miten ruokaa voitaisiin kasvattaa yhteisillä korttelipihoilla keskellä kaupunkia.

– Ratkaisuja kaupunkipihaviljelyyn on vielä vähän tarjolla, mutta potentiaali on merkittävä. Haluammekin nyt haastaa puutarha-alan eri toimijat ideoimaan tuotteita ja palveluja tälle kasvavalle joukolle viljelystä kiinnostuneita kaupunkilaisia. Kutsuimme Urbaanit keittiöpuutarhat -tapahtumaan alan ammattilaisia visioimaan vihreitä keitaita kolmelle kaupunkipihalle yhdessä nuorten muotoilijoiden ja maisema-arkkitehtien kanssa, kertoo tiedotteessa Dodo ry:n aktiivi Eija Leinonen.

Helsinki Design Weekin ohjelmaan kuuluva tapahtuma järjestetään 9.–10. syyskuuta.

–Korona-aika on vain lisännyt ihmisten halua saada viihtyisiä pihoja, joissa voi viettää aikaa. Tämä kestävän onnellisuuden tuottaminen kaupunkeihin onkin keskeistä ajattelua ympäristöjärjestömme toiminnassa, jatkaa Leinonen.

Kasvattamo on osa kaupunginmuseon Kaupunkiruokaa-näyttelyä. Näyttely esittää katsojalle kysymyksen: Mikä rooli kaupungeilla on uudenlaisessa, kestävämmässä ruoantuotannossa ja ruokakulttuurissa? Kaupungit kasvavat ja kaupungistuminen globaalina megatrendinä jatkuu. Samalla ilmastonmuutos muuttaa ruoantuotantoa.

Sisältö kokoaa yhteen pohdintoja, visioita, ratkaisuja ja esimerkkejä, joiden avulla ruoka voisi riittää kaikille, ympäristön kuormitusta vähentäen.

Näyttely levittäytyy myös museon ulkopuolelle: nuorten kaupunkilaisten kanssa toteutettavat satelliittiteokset opastavat kaupunkiruoan äärelle Malmilla ja Itäkeskuksessa lähiviikkoina.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut