Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hurjan hillavuoden satoa? Kadonneet marjastajat ja retkeilijät ovat lisänneet poliisikoirien työtehtäviä

Poliisikoirien tehtävämäärät ovat lisääntyneet Suomessa vuoden alkupuoliskolla. Poliisikoiralaitoksen johtajan Pekka Kokkosen mukaan tehtäviä oli tämän vuoden alkupuoliskolla 7 349 kappaletta, kun niitä viime vuoden alkupuoliskolla oli 6 201 kappaletta. Poliisikoiria käytetään esimerkiksi rikoksesta epäiltyjen, kadonneiden henkilöiden, erilaisten esineiden ja aineiden etsintään.

– Kokonaistehtävämäärää ovat lisänneet erilaisten esineiden ja aineiden etsintöjen lisääntyminen sekä kadonneiden henkilöiden etsintä. Marjastamaan lähteneiden tai muuten retkeillessä kadonneiden etsintöjä on ollut enemmän kuin viime vuonna, Kokkonen kertoo.

Etsintöjä on ollut ympäri Suomea, mutta pisimpään kestäneitä etsintöjä on ollut Keski- ja Pohjois-Suomessa Lappia myöten. Edellä mainituilta alueilta löytyy hyviä hilla- ja lakkamaastoja. Marjamaastoja löytyy toki Etelä-Suomestakin, kesän hilla- ja lakkasato on ollut tänä vuonna poikkeuksellisen hyvä, lakkojen ja hillojen keräilystä innostuneet ovat jakaneet sosiaalisessa mediassa kuvia massiivisista marjasaaliistaan.

Yleensä etsittävät kadonneet ovat seniori-ikäisiä tai perussairaita henkilöitä, mutta tänä vuonna etsittävinä on ollut kaikenikäisiä.

– Olisiko koronapandemia tähän vaikuttimena, koska ihmisiä liikkuu tavallista enemmän kotimaan metsissä paitsi marjojen ja sienien niin myös komeiden maisemien vuoksi.

– Marjastamaan, sienestämään tai muuten metsään retkeilemään lähtevän olisi tärkeää muistaa ottaa mukaan ladattu kännykkä, vettä ja syötävää sen varalta että eksyy. Lisäksi olisi kerrottava läheisille, että on lähdössä ja minne päin on lähdössä, Kokkonen neuvoo.