Länsi-Pasilassa asustaa kuuden kanan parvi, joista yksi on hiukan liiankin sosiaalinen – "Ei pidä luulla, että näiden pitäminen on helppoa hommaa"

Eläimet: Kaupunkikanoista on tullut helsinkiläisten uusin luontoharrastus, mutta aivan helppoa kanojen pitäminen ei ole. Aktiivinen pasilalaiskana on myös tehnyt useita karkuretkiä ympäristöön.

Hertanmäellä, Länsi-Pasilan tiilikerrostalojen keskellä kohoaa kaksi keltaista puutaloa. Punamultainen aita reunustaa kallioista pihamaata, jossa viihtyy kolme perhettä – ja kuusi kaupunkikanaa.

Sandra Hagmanin, Maarit Rasin ja Leena Rytsölän perheet hankkivat kesäkuussa kanaparven, joka on Helsingin mittakaavassa ainutlaatuinen.

– Kyllä tämä on melko varmasti lähimpänä keskustaa oleva pihamaa, missä kanat kulkevat vapaina, arvioi Hagman.

– Varmasti jollakin on kanoja kerrostalossakin, muttei tällä tavalla pidettynä.

Kanojen pitäminen lemmikkinä myös suurkaupungeissa on yleistynyt viime vuosien aikana tuntuvasti.

Tuoreen arvion mukaan kanoja ja kukkoja tepastelee nyt jo noin sadassa helsinkiläisperheessä.

Hertanmäkeen kanat saapuivat Lohjalla sijaitsevalta maatilalta.

Kotkottajat otettiin hyvin vastaan, eivätkä perheiden koirat karsastaneet siivekästä sikspäkkiä millään tavalla.

– Hyvin oppivaisia nämä ovat olleet. Puuro maistuu niille erinomaisesti ja esimerkiksi lentäviä hyönteisiä ne napsivat suuhunsa ihan ällistyttävän taitavasti, Rytsölä ihmettelee.

Kanat ovat varsin sosiaalisia eläimiä, jotka tutkivat mielellään ympäristöä. Päinvastoin kuin esimerkiksi kissat, kanat tulevat kutsuttaessa auliisti paikalle.

– Ei kuitenkaan pidä luulla, että näiden pitäminen olisi helppoa hommaa. Kanat pitää ruokkia säännöllisesti ja linnunsonnat kerätä pois pihamaalta, Rasi muistuttaa.

Hertanmäen kananomistajat ovat jakaneet työvuorot keskenään tasaisesti.

Erityinen huomio kiinnittyy tällä hetkellä Lonkkaliisaan, joka on karannut pihamaalta suureen maailmaan lähes päivittäin.

Sen seikkailut Länsi-Pasilassa eivät suinkaan ole jääneet alueen asukkailta huomaamatta.

– Kyllä siitä on tullut aikamoinen julkkis, jota seurataan sosiaalisessa mediassa tarkasti, varsinkin silloin, kun se on omilla teillään, Rasi naurahtaa.

Lonkkaliisa kuitenkin palaa päivän seikkailtuaan kiltisti kotipihaansa muun kanaviisikon joukkoon.

– Olen huomannut, että lähistöllä liikkuvat jalankulkijat ovat olleet aika hölmistyneitä, kun kadun ylittääkin aito kaupunkilaiskana, Hagman myhäilee.

Citykanojen päivä alkaa jo kukonlaulun aikaan – ja viimeistään aamukahdeksalta. Silloin kanala avataan ja siivotaan sekä yön aikana kertyneet munat kerätään.

– Tavallisin määrä on muna per kana per päivä, laskee Hagman.

Ruskeakuoriset luomumunat ovat maultaan mitä parhaimpia ja keltuainen on väriltään todella syvänkeltainen.

Toisinaan joku heltanheiluttajista saa huiman äitiyspuuskan, puskee sinnikkäästi taloon sisälle ja asettuu vaatekomeroon munimaan.

Vaikka Hertanmäen linnut eivät olekaan varsinaisia kesäkanoja, niille etsitään syksyllä toinen koti.

– Kanala ei ole niin lämmin, että kanat voisivat viettää siellä talvensa. Uusi sijoituspaikka on niille jo tiedossa, mutta aivan vielä ei ero koita, Hagman kertoo.

Leena Rytsölä paukuttaa puukauhalla kattilaa ja kuusi kanaa rientää kilvan paikalle. On jälleen makoisan puurohetken aika.

Kiinnostaako kana?

Kana ei sovi kerrostaloon

Viehättävyydestään huolimatta kanan hankkimista kaupunkioloihin kannattaa harkita huolellisesti.

– Itse en kyllä pitäisi kanoja kerrostalossa, sillä kanat tarvitsevat riittävän paikan liikkumiseen, ruokailuun ja lepäämiseen, muistuttaa tutkijaprofessori Jarkko Niemi Luonnonvarakeskuksesta.

Omakotialueella kotitarvekanaloita voi pitää, kunhan kanat ja paikka on rekisteröity ja täyttää eläinsuojelulainsäädännön vaatimukset.

Kanat ovat parvieläimiä, joten kolme siivekästä on käytännössä minimimäärä.

Niemi korostaa, että vaikka kanoja pidettäisiin ulkosalla, niillä on vuosittainen ulkonapitokielto maalis–toukokuussa.

Lisäksi ennen kanojen hankintaa on syytä tarkistaa myös rakennusvalvonnan vaatimukset eläinsuojalle.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut