Pysäköinti: Uusi pysäköintilupa astui voimaan viiden päivän päästä.
Auton pysäköintiluvan omannut helsinkiläismies muutti Kallion alueella uuteen osoitteeseen ja hämmästyi, kun ei saanut uutta pysäköintilupaansa heti muutettuaan voimaan.
– Mielestäni yhdenkin päivän viive on liikaa, sillä luvan kuukausimaksu pyörii koko ajan.
Mies haki viereisellä pysäköintialueella olevaa uutta lupaa asianmukaisesti kaupunkiympäristön lupatoimistosta ja otti yhteyttä asiakaspalveluun, kun uutta lupaa ei kuulunut.
Asiakaspalvelusta kehotettiin ottamaan yhteyttä Digi- ja väestötietovirastoon (DVV), joka kirjaa muuttoilmoitukset valtakunnalliseen väestötietojärjestelmään. Selvittääkseen asiaa mies soitti DVV:n muuttoneuvonnan asiakaspalvelunumeroon, joka oli pahasti ruuhkautunut.
– 029-numerossa vastattiin vasta, kun olin soittanut sinne neljä päivää putkeen.
DVV:n palvelupäällikkö Anne Torkkel-Naumanen kertoo, että muun muassa opiskelijamuuttojen vuoksi muuttoilmoitusten käsittelyssä on viivettä ja asiakaspalvelunumerossa ruuhkaa.
– Ruuhka-aikoina käsittelyyn menee useita viikkoja. Keskimääräinen tavoite muuton rekisteröinnissä on seitsemän päivää.
Muuttoilmoitukset käsitellään saapumisjärjestyksessä. Ilmoitusten ruuhkautumista lisää erityisesti puutteelliset tai epäselvät hakemukset, jotka joudutaan käsittelemään manuaalisesti.
– Lisää ruuhkaa aiheuttavat lisäksi useampaan kertaan tehdyt muuttoilmoitukset. Ilmoittaja saattaa olettaa, että hänen jo tekemänsä ilmoitus ei ole tullut perille ja tekee useita samansisältöisiä ilmoituksia, Torkkel-Naumanen sanoo.
Oikein verkossa täytetty ilmoitus pitäisi olla väestötietojärjestelmässä nähtävillä muuttopäivänä, jos ilmoitus on tehty hyvissä ajoin ennen muuttopäivää.
Muuttoilmoituksen voi tehdä aikaisintaan 30 päivää ennen muuttoa, mutta viimeistään viikko muuton jälkeen.
Kalliolaismiehen muuttoilmoituksesta ei löytynyt korjattavaa. Silti pysäköintilupa astui voimaan vasta viidentenä päivänä siitä, kun ilmoitus oli jätetty.
– Nyt on lupa kunnossa. Jos en olisi soitellut perään joka päivä, niin en tiedä milloin pysäköintilupa olisi päivittynyt uuteen osoitteeseen, mies miettii.
Pysä köinti l upia myöntävä kaupunkiympäristön asiakaspalvelupiste tarkistaa lupaa hakevan henkilön osoitetiedot väestötietojärjestelmästä.
Asiakaspalvelupäällikkö Tarja Posti kertoo, että kaupungin lupatoimisto saa pysäköintilupiin liittyviä kyselyitä jatkuvasti.
– Yhteydenottoja tulee päivittäin. Olemme huomanneet, että muuttoilmoituksissa on viivettä. Annamme aina asiakkaalle numeron DVV:n asiakaspalveluun, josko asiaa voisi nopeuttaa. Meidän käsittelyaika on 1–2 päivää.
Posti pitää viivettä ongelmallisena.
– Tässä on iso ongelma. Meillä ei ole muuta vaihtoehtoa kuin tarkistaa väestötietorekisteristä, että henkilö asuu tietyssä osoitteessa, Posti jatkaa.
Pysäköintilupaa hakevan on osoitetietojen tarkistuksen jälkeen esitettävä voimassaoleva ajokortti.
– Kolmas kriteeri on, että henkilö on auton omistaja. Tarkistamme tiedon Traficomista, Posti sanoo.
Pysäköintioikeus maksaa 30 euroa kuukaudessa. Luvan hakeminen ei maksa mitään.
Korona-aikaan myös ensimmäistä lupaa on voinut hakea sähköisesti. Tavallisesti se on vaatinut käyntiä lupatoimistossa, joka on elokuusta alkaen toiminut Kalasatamassa. Linkki luvan sähköiseen hakuun löytyy täältä.
Helsingissä on tällä hetkellä noin 25 000 asukaspysäköinti- ja 3 000 yrityspysäköintitunnusta.
– Myönnämme luvan kaikille niille joilla kriteeri täyttyy, Posti toteaa.
Järjestelmä on käytössä ainoastaan kantakaupungissa.
Nykyisin yli 80 prosenttia muuttoilmoituksista tehdään netissä. Sähköinen ilmoitus löytyy täältä.