Suomalaisnuoret erottuvat selvästi globaaleista ikätovereistaan itsenäisyydellään.
He erottuvat muista länsieurooppalaisistakin nuorista poikkeuksellisen itsenäisinä päätöksentekijöinä, osoittaa tuore tutkimus.
Uravalinnan suhteen vain joka viides suomalaisnuori kokee päätösten suhteen voimakkaampaa ulkopuolista painetta, kun esimerkiksi Kiinassa ja Intiassa vastaava luku on noin kolminkertainen.
Mediatoimisto GroupM selvitti ennen koronaepidemian puhkeamista toteutetussa kansainvälisessä tutkimuksessa 13–17 -vuotiaiden suhtautumista itsenäisyyteen ja omaan päätöksentekoon.
Kahdeksassatoista maassa tutkimukseen osallistui jokaisesta maasta vähintään viisisataa nuorta.
Kansalaisuuden tai kulttuurin rajaava vaikutus omaan käyttäytymiseen on nuorten oman kokemuksen mukaan Suomessa pienempi kuin yhdessäkään muussa tutkitussa maassa.
Suomessa noin 30 prosenttia nuorista katsoo vallitsevan tapakulttuurin ohjaavan heidän valintojaan voimakkaasti, kun vastaava luku toista äärilaitaa edustavassa Intiassa on peräti 80 prosenttia.
GroupM:n johtava tutkija Kari Tervonen arvioi, että suomalaisnuorten itsenäisyys ulottuu myös heidän kuluttajavalintoihinsa, mikä tulisi huomioida nuorille kohdistetussa markkinoinnissa.
– Kaikenlainen ylhäältä alaspäin ohjaava tuputus ja valistus on tuhoon tuomittu tapa viestiä nuorille. Nuoria puhutteleva viestintä perustuu usein aitoon innostamiseen, jota yritysten pitää pystyä ruokkimaan uusilla ideoilla. Nuorten kiinnostus lopahtaa, jos yritysten ideat loppuvat, Tervonen sanoo tiedotteessa.
Tutkimuksen mukaan maailmanlaajuisesti kaksi nuorten eniten suosimaa brändiä ovat Nike ja Adidas.