Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tv-legendasta elokuva: Hannu Karpo oli monelle viimeinen keino saada apua vääryyksiin – "Oli epäkohtien etsijänä tehokkaampi kuin eduskunnan oikeusasiamies"

Elokuva: Dokumentti Hannu Karposta on karu ja kaunis.

Kun legendasta tehdään elokuvaa, silloin ei voi unohtaa suuria tunteita. Ensi perjantaina ensi-iltaan tuleva dokumenttielokuva toimittaja Hannu Karposta on naurun ja itkun suurkavalkadi.

Peräti 53 vuotta televisiotoimittajana uurastanut Karpo ehti tavata ohjelmissaan tuhansia vääryyttä kärsineitä suomalaisia ja herättää suomalaiset näkemään virkamiesten toilailuja.

Moni saattaa muistaa Karpon karvalakkeineen ja mikrofoneineen selostamassa, miten rattijuoppo tappoi sivullisen Pöytyällä tai kuinka onneton vanhus häädettiin kotoaan Kihniössä.

Karpo oli usein viimeinen oljenkorsi, jonka kautta saatiin apua vääryyksiin.

Karpolla on asiaa ei ollut turha fraasi, vaan kun hän ilmestyi tv-kameran eteen, silloin oli syytä todella kuunnella.

Dokumenttielokuva Karpo on ohjaaja Ari Matikaisen suurtyö, joka on terävä sukellus suomalaiseen televisiotyöhön aina 1960-luvun uumenista lähtien.

Karpo oli tehokkaampi kuin oikeusasiamies.

Hannu Karpon poika Sampo Karpo työskenteli isänsä rinnalla toimittajana kymmenkunta vuotta. Silti hänkään ei tiennyt isän töistä kaikkea.

– Vasta tämän elokuvan myötä olen tajunnut, miten tiukkoihin paikkoihin Hannu työssään joutui. Hän ei koskaan nostanut käsiään pystyyn, vaan puski ohjelman läpi hirveällä sitkeydellä, Sampo Karpo pohtii.

Jotain olennaista kertoo dokumentin paljastama tieto siitä, että Karpon ohjelmien yhteenlaskettu katsojamäärä oli ällistyttävät 5,3 miljardia katsojaa.

Työtunteja kertyi Karpon kuumimpaan aikaan 16 tuntia päivässä – arkena ja pyhänä. Suomen maanteillä ajettuja kilometrejä ei pysty laskemaan kukaan.

– Ei sellaiseen rulettiin lähtisi kukaan nykyajan toimittaja enää mukaan. Edes sydänongelmat eivät faijaa pysäyttäneet, niin kova into hänellä oli ohjelmien tekoon.

Hannu Karpon elämäntyö osui herkulliseen murrokseen, jolloin Suomi modernisoitui vauhdilla. Vanhat valtarakenteet olivat yhä voimissaan, mutta liukasliikkeinen televisio nosti kipukohtia esille tehokkaasti.

– Pienillä ihmisillä ei ennen ollut mitään kanavaa saada ääntään kuuluviin. On sanottu, että Karpo oli epäkohtien etsijänä tehokkaampi kuin eduskunnan oikeusasiamies. Varmasti pitää paikkansa, Sampo Karpo luonnehtii.

Nykyisin Hannu Karpo viettää eläkepäiviään poissa julkisuudesta. Vaikka Karpon kasvot ovat syöpyneet suomalaisten sieluun, esillä olemista hän inhosi silti yli kaiken.

Ristiriitojen mies, joka on dokumenttinsa ansainnut.

Dokumenttielokuva Karpo on ensi-illassa 25.9.2020.