Moni haluaisi suojella rapistuvan autiotalon – Historiallinen taiteilijoiden talo jäämässä Malmin rakentamisen alle ja vaatisi yli 300 000 euron remontin

Historia: Taiteilijoiden talona tunnettu Laihola siirtyi kaupungille maakauppojen myötä vuonna 2018. Nyt se seisoo tyhjillään. Moni on toivonut sen kunnostamista.

Laiholan lähellä asuva Minna Vuoristo lenkkeilee usein Mömmi-koiransa kanssa talon ohi. – Sääli, että siihen on kohdistunut ilkivaltaa ja se on mennyt tällaiseen kuntoon. Sanna Jompero-Lahokoski

Sanna Jompero-Lahokoski

Viime vuodesta alkaen tyhjillään seisseen Laiholan talon kohtalo roikkuu edelleen ilmassa.

Kaupunki osti taiteilijoiden talona tunnetun Laiholan vuonna 2018 maakauppojen myötä. Talo sijaitsee Maamiehenpolun päässä. Tontti on osa Malmin tulevan 25 000 asukkaan asuinaluetta.

Kaupunki ei ole vielä hakenut rakennukselle purkulupaa. Kaupungin insinöörin Eero Nuotion mukaan Laiholaa "arvotetaan" parhaillaan tulevia toimenpiteitä ja mahdollista väliaikaiskäyttöä ajatellen.

– Selvitysten ja tarkastelujen tekemiseen tarvitaan aikaa.

Laiholan kunnostamisesta takaisin asumiskäyttöön on tehty valtuustoaloite, jota kaupunkiympäristölautakunta käsitteli kokouksessaan viime viikolla, mutta jätti asian pöydälle. Lausunnossa todetaan, että kaupungin periaatepäätöksen mukaan kaupunki ei kunnosta rakennuksia, joille sillä ei ole omaa käyttöä. Myös Puistola-Seura ehdotti jo muutama vuosi sitten, että rakennus suojeltaisiin ja kaupunki ryhtyisi viivyttelemättä kunnostamaan sitä.

Koiranlenkiltä tavoitettu ja Laiholan naapurustossa 16 vuotta asunut Minna Vuoristo on harmissaan talon rapistumisesta ja erityisesti siitä, että se on kärsinyt ilkivallasta.

– Todella sääli. Kävelen koiran kanssa aina välillä tästä lenkillä ohi ja katselen sitä. Muistan, että pihassa on ollut omenapuita ja muita.

Laiholan talo on valmistunut vuonna 1932. Sanna Jompero-Lahokoski

Talo sijaitsee Malmin lentokentän tilalle rakennettavan uuden asuinalueen pohjoisimmalla laidalla. Päätöksiä ei ole vielä tehty, mutta alueelle on kaavailta kerrostaloja.

– Pitää myös muistaa, että talo tuli kaupungille vuonna 2018 purkukelpoisena maakauppojen mukana, Nuotio muistuttaa.

Taloon teetettiin kuntoarvio, jonka mukaan sen korjaaminen asuinkäyttöön aiheuttaisi omistajalleen eli kaupungille vähintään 320 0000 kustannukset.

– Nykykunnossa rakennus ei ole kaupungin tulkinnan mukaan asumiskelpoinen eikä sitä voi sellaisenaan vuokrata asuinkäyttöön, Nuotio jatkaa.

Yli vuoden tyhjillään olleen talon rappusetkin ovat jo aikansa eläneet. Sanna Jompero-Lahokoski

Myös kaupungin maanhankinnan tiimipäällikkö Peter Haaparinne toteaa, että remonttiin kuluisi paljon euroja.

– Olen ymmärtänyt, että talon asumiskuntoon saattaminen on sen verran kallista, että on tarkoin mietittävä veronmaksajien varojen käytön mielekkyyttä suhteessa kaavailtavana olevaan uuteen maankäyttöön. Talon tyhjillään pitäminenkään ei valitettavasti ole ihan halpaa.

Talo on tyhjillään ollessaan kärsinyt huomattavaa ilkivaltaa ja sen ikkunoiden eteen on laitettu vanerit.

Taiteilijoiden talo

Laihola on entinen maanviljelystila, joka valmistui vuonna 1932

Kaupunki osti historiallisen Laiholan talon vuonna 2018 maakauppojen myötä.

Viime vuodesta alkaen se on ollut tyhjillään.

Tontilla on vuonna 1932 valmistunut mansardikattoinen päärakennus, talousrakennus ja vaja.

Laihola on entinen maanviljelystila.

Rakennus tunnetaan Taiteilijoiden talona, koska siinä asui pitkään taiteilijoita.

Sittemmin se on kärsinyt ilkivallasta ja sen ikkunat on levytetty umpeen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.