"Palveluvaje näyttäytyi jopa elämän perusedellytysten vaarantumisena" – koronaepidemia haukkasi asunnottomien sosiaalipalveluita

Päivittäisten aterioiden, majoituksen ja peseytymismahdollisuuksien järjestäminen on normaaliaikanakin monelle asunnottomalle hankalaa. Kuvituskuva. Arkisto / Jussi Vehkasalo
Jussi Vehkasalo

Jussi Vehkasalo

Moni työikäinen jäi koronaepidemian aikana viime keväänä ilman tarvitsemiaan sosiaalihuollon palveluita. Erityisen heikosti palveluita saivat ne, jotka ovat muutenkin heikoimmassa asemassa, tiedottaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Laajojen rajoitustoimien aikana sosiaalihuollon asiakastapaamisia peruttiin, kuntouttavaa työtoimintaa supistettiin ja erilaisia matalan kynnyksen kohtaamispaikkoja suljettiin ja ruuanjakopaikkoja vähennettiin. Monilla myös yhteydenpito läheisiin hankaloitui merkittävästi.

Kaikkein vaikeimmassa tilanteessa olivat asunnottomat, joilla palveluvaje näyttäytyi jopa elämän perusedellytysten vaarantumisena, sanotaan tiedotteessa. Päivittäisten aterioiden, majoituksen ja peseytymismahdollisuuksien järjestäminen on normaaliaikanakin monelle asunnottomalle hankalaa. THL:n katsauksen mukaan esimerkiksi yksinäisyyden ja turvattomuuden kokemukset sekä mielenterveys- ja päihdeongelmat näyttivät kevään aikana lisääntyneen.

– Huoli asiakkaiden tilanteesta kasvoi samalla kun erilaisten palvelujen tarve näytti kasvavan, mutta palveluita ei kuitenkaan pystytty tarjoamaan entiseen tapaan, sanoo THL:n erityisasiantuntija Eeva Liukko tiedotteessa.

Sosiaali- ja terveysministeriö laati keväällä kunnille ja Kelalle ohjeistuksia, joilla pyrittiin turvaamaan lain edellyttämät palvelut ja etuudet. Etuuksien käsittelyä joustavoitettiin väliaikaisesti ja palveluja siirrettiin osin verkkoon.

– Kaikki sosiaalihuollon asiakkaat eivät pysty käyttämään digipalveluja, eikä heidän palvelutarpeisiinsa pystytty näin ollen vastaamaan riittävästi, sanoo tiedotteessa puolestaan THL:n tutkija Erja Koponen.

Katsauksen mukaan sosiaalihuollon palvelujärjestelmän toimivuudesta tulisikin saada tietoa nykyistä paremmin ja järjestelmän suoriutumista tulisi tarkastella ennen kaikkea haavoittuvimpien ihmisryhmien näkökulmasta.

Emma, 24, oli asunnottomana kaksi vuotta ja pyöri paljon Kontulassa: "Moni ei tule ajatelleeksi, että myös nuori nainen voi olla asunnoton"

"Keskustelun tarve on iso" – Helsinki laajentaa uutta mielenterveyspalvelua, koronan vuoksi osa avuntarvitsijoista "katosi"

Tältä näyttää romanien hätämajoituksessa: Yksi huone eroaa yllättävällä tavalla – "Siisteydestä päätellen täällä nukkuu nainen"

Onko tämän puistonpenkin tarkoitus estää asunnottomien levähtäminen? – Näin vastaa kaupunki

Ilmainen lämmin ateria päivittäin – Helsingiltä kädenojennus asunnottomille

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut