Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"Norppia syntyy enemmän kuin lapsia" – Syyslomalla voi kokea suuren Saimaan

Matkailu: Suur-Saimaan rannat ovat täynnä vuokramökkejä syyslomailijan luontoelämystä varten.

Puruvesi, Haukivesi, Lietvesi, Yövesi. Järvien nimet vaihtelevat, mutta kaikki ovat samaa Saimaata.

Vain reilun kolmen tunnin ajomatkan päässä pääkaupunkiseudulta lomailijaa odottaa lupsakka meno. Koko Itä-Suomea hallitsevalla Saimaalla on 15 000 saarta ja lähes yhtä monta kilometriä rantaviivaa, joten lomareitin voi valita kulkemaan myös kivoja lossiteitä pitkin.

– Ulkoilua ja yhdessäoloa, sitä Saimaalla on tarjota. Eikä luontopoluilla ole jonoja. Retkeily on turvallinen tapa lomailla näinä aikoina, sanoo matkailujohtaja Maisa Häkkinen Mikkelistä.

Isollekin perheelle saa kelpo lomamökin Suur-Saimaalta 100–180 euron vuorokausihintaan. Tuolla rahalla mökki ei ole pikkuinen torppa – vaikka niitäkin on toki tarjolla. Kolme yötä kahden hinnalla -tarjouksia kannattaa tähyillä lyhyelle syyslomalle.

Kelit voivat viikolla 42 olla mitä tahansa. Lapsiperheille on tärkeää, että mökkilomalla on muutakin tekemistä kuin pitää sadetta ja pelata kännykällä.

Saimaalla on heittää peliin sellainen valtti, mitä millään muulla kolkalla maailmassa ei ole: norppa. Niitä on WWF:n arvion mukaan vain 410 yksilöä. Erittäin uhanalainen ja sympaattinen veijari saattaa uteliaisuuttaan tulla kurkistelemaan veneen perään tai jopa uimarin kaveriksi.

Villieläimestä ei voi takuuta antaa, mutta sitä voi houkutella treffeille Puumalan Sahanlahteen. Märkäpuku päälle ja loiskis, nestoriksi norppien valtakuntaan. Paikkauskollinen hylje piipahteli viime kesänä juuri tässä rannassa.

– Puumalassa syntyy enemmän norppia kuin lapsia, naurahtaa Sahanlahti Resortin emäntä Jaana Kuivalainen.

Uutinen on sekä hyvä että huono.

Hyljehavaintoa voi yrittää myös 13 kilometriä pitkällä norppapolulla. Saimaa Geoparkiin kuuluva retkeilyreitti kiertää järvialueen parhaissa maisemissa. Lokakuussa järjestetään yhä luontoristeilyjä norpan kotivesillä.

Pyörä keksittiin Suomessa uudelleen viime kesänä. Saimaan lyhyt ja pitkä saaristoreitti osoittautuivat valtavan suosituiksi.

Matkailuyrittäjät vuokraavat polkupyöriä sähköllä tai ilman. Pyörälautat ovat jo tältä vuodelta lopettaneet, mutta venetaksi kulkee. Satama on nimeltään Nestorinranta, kuinkas muuten, onhan se Nestori Miikkulaisen esikuvan Nestori Reposen kotisaaressa Lintusalossa.

Sekin on Puumalassa, Suomen kauneimmaksi kehutussa kunnassa.