"Norppia syntyy enemmän kuin lapsia" – Syyslomalla voi kokea suuren Saimaan

Matkailu: Suur-Saimaan rannat ovat täynnä vuokramökkejä syyslomailijan luontoelämystä varten.

Lappeenranta on Saimaan helmi. Tiina Vahtera

Tiina Vahtera

Puruvesi, Haukivesi, Lietvesi, Yövesi. Järvien nimet vaihtelevat, mutta kaikki ovat samaa Saimaata.

Vain reilun kolmen tunnin ajomatkan päässä pääkaupunkiseudulta lomailijaa odottaa lupsakka meno. Koko Itä-Suomea hallitsevalla Saimaalla on 15 000 saarta ja lähes yhtä monta kilometriä rantaviivaa, joten lomareitin voi valita kulkemaan myös kivoja lossiteitä pitkin.

– Ulkoilua ja yhdessäoloa, sitä Saimaalla on tarjota. Eikä luontopoluilla ole jonoja. Retkeily on turvallinen tapa lomailla näinä aikoina, sanoo matkailujohtaja Maisa Häkkinen Mikkelistä.

Isollekin perheelle saa kelpo lomamökin Suur-Saimaalta 100–180 euron vuorokausihintaan. Tuolla rahalla mökki ei ole pikkuinen torppa – vaikka niitäkin on toki tarjolla. Kolme yötä kahden hinnalla -tarjouksia kannattaa tähyillä lyhyelle syyslomalle.

Kelit voivat viikolla 42 olla mitä tahansa. Lapsiperheille on tärkeää, että mökkilomalla on muutakin tekemistä kuin pitää sadetta ja pelata kännykällä.

Tilan emäntä Paula Okkola opastaa syyslomailijoita piirakanteon saloihin Puumalassa. Visit Mikkeli

Saimaalla on heittää peliin sellainen valtti, mitä millään muulla kolkalla maailmassa ei ole: norppa. Niitä on WWF:n arvion mukaan vain 410 yksilöä. Erittäin uhanalainen ja sympaattinen veijari saattaa uteliaisuuttaan tulla kurkistelemaan veneen perään tai jopa uimarin kaveriksi.

Villieläimestä ei voi takuuta antaa, mutta sitä voi houkutella treffeille Puumalan Sahanlahteen. Märkäpuku päälle ja loiskis, nestoriksi norppien valtakuntaan. Paikkauskollinen hylje piipahteli viime kesänä juuri tässä rannassa.

– Puumalassa syntyy enemmän norppia kuin lapsia, naurahtaa Sahanlahti Resortin emäntä Jaana Kuivalainen.

Uutinen on sekä hyvä että huono.

Hyljehavaintoa voi yrittää myös 13 kilometriä pitkällä norppapolulla. Saimaa Geoparkiin kuuluva retkeilyreitti kiertää järvialueen parhaissa maisemissa. Lokakuussa järjestetään yhä luontoristeilyjä norpan kotivesillä.

A vot, on lomaa! Sahanlahti Resortin norppakellunta on rentoutusta parhaasta päästä. Visit Mikkeli

Pyörä keksittiin Suomessa uudelleen viime kesänä. Saimaan lyhyt ja pitkä saaristoreitti osoittautuivat valtavan suosituiksi.

Matkailuyrittäjät vuokraavat polkupyöriä sähköllä tai ilman. Pyörälautat ovat jo tältä vuodelta lopettaneet, mutta venetaksi kulkee. Satama on nimeltään Nestorinranta, kuinkas muuten, onhan se Nestori Miikkulaisen esikuvan Nestori Reposen kotisaaressa Lintusalossa.

Sekin on Puumalassa, Suomen kauneimmaksi kehutussa kunnassa.

Saimaa-reitiksi voi valita kiinnostavan pikkutien ja lossin. Kyläniemen lossilta Taipalsaaren ja Ruokolahden välillä voi nähdä tukkiproomun työssään. Tiina Vahtera

Saimaa

Vinkit ruoka-apajille

Viime kesänä Saimaa löi läpi gourmet-lomakohteena. DO Saimaa -merkki takaa kaiken tarjottavan olevan eettistä ja läheltä. Paistettuja muikkuja saa kaikkialta järvialueelta, ja kala on taatusti tuoretta.

Parhaat palat:

Rantaravintola/Anttolanhovi, Mikkeli. Sopii perheille, myös kylpylä.

Hotelli Punkaharju. Saimi Hoyerin ylläpitämä idyllinen lomakohde kansallismaisemassa. Lautasella aina myös metsän antimia. Huippunäyttelyitä ja -ohjelmaa.

Koskivahti/Sahanlahti Resort, Puumala. Huippuruoan talo täynnä tarinoita.

TeaHouse of Wehmais, Juva. Teesommelier Anna Grotenfelt-Paunonen on ideoinut ravintolansa jokaiseen annokseen häivähdyksen teetä.

Tertin kartano, Mikkeli. Sadonkorjuun juhlaa viitostien varrella.

Wolkoff, Lappeenranta. Idyllinen hyvän ruoan paikka keskellä kävelykatua.

Piirakkapaja/Okkolan lomamökit, Puumala. Rypytä omat piirakat Okkolan Paula-emännän opastuksella.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut