Helsinkiläiset ravintolat yllättävät asiakkaan –  sopiiko tämä rasvainen täyte pizzaan?

Torikorttelit: Silakkamarkkinat saivat uuden ilmeen. Erikoisuudet näkyvät nyt monessa keskustan ravintolassa.

Vihdoinkin. Kyllä tätä oli odotettu. Helsingin ravintolat alkavat käydä vuoropuhelua yhden Euroopan vanhimman ja aidoimman ”ruokafestivaalin” kanssa.

Torikortteleiden ravintolat ovat nyt osa Kauppatorin ja Eteläsataman satama-altaan tarjontaa – kukin omilla kalatuotteillaan.

Erikoisimmasta päästä on viime kesänä avattu kuvataiteen, elävän musiikin ja lettujen La Bohème Katariinankadulla.

Rivitalon pihassa hifistelevä Mikko, 38, tietää, kuinka tehdään täydellinen pizza – "Pizzalapiosta ollaan valmiita maksamaan jopa 100 euroa"

La Bohème -ravintolan osakas Samuli Simula on paistanut lättyjä ennenkin – muun muassa Fredrikintorilla. Silakkamarkkinoiden kunniaksi hän maustaa ne kylmäsavuhauella ja ruohosipulikastikkeella. Lettutaikina saa omaperäisen makunsa viereisen korttelin Bryggeri Helsingin IPA:sta.

– Oluen maku tulee esille hienosti, hän vakuuttaa.

Koska Simula on kotoisin Iistä, tilata saa myös Iijoen nahkiaisia – toki vain niin kauan kuin niitä riittää.

Ensi vuonna hän aikoo hiillostaa ne itse paikan päällä.

– Olisihan se ihan eri asia saada nahkiaiset kuumina. Sitten ne tuodaan Helsinkiin valmiiksi suolattuina, juuri paistovalmiina. Kuljetus ei ole mikään ongelma, Simula vakuuttaa.

Näitä makkaroita Suomessa syötiin ennen HK:n valtakautta – "Paistettiin runsaassa voissa"

Savotta on tehnyt alkupalan, jossa on tyrnimarinoitua silakkaa, punajuuri-katajagraavattua lohta, savumuikkuja, savusiikamoussea, paneroitua kuhaa, metsäsienisalaattia, tillismetanaa, savumuikkumajoneesia, marinoitua punasipulia ja karjalanpiirakka munavoilla.

Sunnin lounaalla on markkinoiden ajan vaihtuva silakka-annos.

Vuoden 2019 ravintola Chapter tarjoaa silakkaa sekä lounaalla että à la carte -listalla. Silakka tarjoillaan ravintolan omalla pellolla kasvatettujen kasvisten kera.

Jugendsalin Robert’s Coffee tarjoaa silakkaleipää, jolla paahdettu silakkapihvi on nostettu saaristolaisleivälle. Mukana on myös salaattia, piparjuurimajoneesia, pikkelöityä punasipulia, tilliä, kananmunaa ja sitruunaa.

Salutorget myy paistettuja silakkapihvejä tarjoushintaan markkinoiden ajan. Sandwich Club myy savusilakkabagelia niin ikään markkinahintaan.

Pizzaravintola Vaelsa paistaa markkinoiden ajan silakkapizzaa. Lisäksi sillä on vaihtuva silakka-annos päivästä toiseen.

Lukijoilla selvä mielipide Helsingin parhaista kebab-ravintoloista: "Elämää suurempi" – vielä ennätät äänestää omaa suosikkiasi

Silakat on rasvaisimmillaan syksyllä. Rasvaprosentti voi syksyllä olla jopa kahdeksan. Mukana Stadin silakkamarkkinoiden kampanjassa on yhteensä 13 ravintolaa.

27 vuotta silakkamarkkinoilla myyjänä työskennellyt V-P Alakorva on nähnyt kilpailijoiden harvenneen. Veneistä myyviä kalastajia oli viime sunnuntaina 17. Maissa lisäksi 11.

Kaupunki muotoilee tiedotteessaan: ”Veneistä ja myyntimökeistä saapuu myymään lähes 30 kalastajaa eri puolilta Suomea.”

Kun Alakorva aloitti, venekuntia oli 60 ja kaikki satama-altaan myyntipaikat olivat täynnä. Nyt oli avajaispäivänä väljää.

Itse hän tekee töitä kotkalaiselle Holger Sjögrenille, 81. Yksi kerta jäi Alakorvalla väliin asevelvollisuuden takia.

Maustekalat ovat Sjögrenin. Lohi ja siika ovat ahvenanmaalaisen Lasses Fiskin. Uunituoreet nahkiaiset tulevat Ahvenkoskelta Kymijoelta.

– Oma suosikkini on kylmäsavustettu hauenmäti. Alakorva paljastaa.

Seuraavaksi parivaljakon näkee Tuomaan markkinoilla 5.-22. joulukuuta, jos koronapandemia ei kaada perinnettä.

Poikkeusaika nosti kalastuksen suosiota ja hoitomaksun tuotonkin jo yli 10 miljoonaan euroon – myös ennen luvatta kalastaneista tuli maksajia

Haili ja muut sukulaiskalat

Lapin siikli -peruna tai puhtaissa järvissä kasvanut silakka voisivat olla suomalaisen viennin laatutuotteita, Taloussanomat (1.9.) kertoi EVA:n ex-johtajan Matti Apusen sanoneen Seisova pöytä -pamfletissaan.

SOK:n tilaaman raportin nettiversiosta tätä ideaa ei kuitenkaan löydy, kuten ei silakkaa järvistä. Silakka asuu vain Itämeressä.

Perämerellä murtovedessä asustaa toki myös järvikala muikku, mutta se on aivan eri juttu, ja sitä kutsutaan maivaksi.

Kotkalainen sanoo silakkaa hailiksi. Se taas ei ole kilohaili – virolaisten kilu, josta tehdään virolaisen keittiön suuri kulmakivi: kiluleib.

Silakka kuuluu viuhkaeväisiin, joita ovat muiden muassa sillit ja kilohailit sekä sardellit. Suurin osa maailman kaloista on tätä suurta sukukuntaa.

Silakka muuttuu silliksi Ruotsin länsirannikolla. Silli on rasvaisempi kala.

Meille sillikulttuuri on tullut sekä lännestä (makeasti maustetut sillit) ja idästä (suolasilli). Edelleenkin makuraja on aistittavissa jossain Päijänteen tai Pähkinäsaaren rauhanrajan (1323) tietämillä.

Venäläisillä oli vanhastaan monta silliä. Keisarillinen keittiö ammensi niitä Kaspianmerestä, Asovanmerestä ja Mustastamerestä. Lisäksi kaupoissa oli Vienanmeren silliä, jota kutsuttiin seltiksi. Kannakselainen talonpoika kävi ennen vallankumousta ostamassa metropolista tynnyrillisen silliä eli seltipotskan talven varalle.

Ulkomailta imperiumi toi Atlantin silliä ja Islannin sillä, jota suomalaisetkin kävivät pyytämässä vuoteen 1975 asti Rymättylän Saukko-laivastolla. Laivat rantautuivat aina parahiksi varhaisperunan aikaan.

Nyt Suomessa on enää yksi sillitehdas, helsinkiläisen Matti Ruuskan johtama Sillikonttori, ja se toimii Uudessakaupungissa.

Muikku puolestaan on lohikala ja kasvaa siis sisävesissä. Viime viikolla Jari ja Peter Temonen pyysivät Inarinjärvellä Suomen ennätysyksilön. Se painoi 634 grammaa.

Lähteet: Pekka Laine: Silakkakirja. Risto ja Ritva Lehmusoksa: Keisarillisen Pietarin keittiö.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Mainos: HotLips

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut