Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsinkiläiset ravintolat yllättävät asiakkaan –  sopiiko tämä rasvainen täyte pizzaan?

Torikorttelit: Silakkamarkkinat saivat uuden ilmeen. Erikoisuudet näkyvät nyt monessa keskustan ravintolassa.

Vihdoinkin. Kyllä tätä oli odotettu. Helsingin ravintolat alkavat käydä vuoropuhelua yhden Euroopan vanhimman ja aidoimman ”ruokafestivaalin” kanssa.

Torikortteleiden ravintolat ovat nyt osa Kauppatorin ja Eteläsataman satama-altaan tarjontaa – kukin omilla kalatuotteillaan.

Erikoisimmasta päästä on viime kesänä avattu kuvataiteen, elävän musiikin ja lettujen La Bohème Katariinankadulla.

La Bohème -ravintolan osakas Samuli Simula on paistanut lättyjä ennenkin – muun muassa Fredrikintorilla. Silakkamarkkinoiden kunniaksi hän maustaa ne kylmäsavuhauella ja ruohosipulikastikkeella. Lettutaikina saa omaperäisen makunsa viereisen korttelin Bryggeri Helsingin IPA:sta.

– Oluen maku tulee esille hienosti, hän vakuuttaa.

Koska Simula on kotoisin Iistä, tilata saa myös Iijoen nahkiaisia – toki vain niin kauan kuin niitä riittää.

Ensi vuonna hän aikoo hiillostaa ne itse paikan päällä.

– Olisihan se ihan eri asia saada nahkiaiset kuumina. Sitten ne tuodaan Helsinkiin valmiiksi suolattuina, juuri paistovalmiina. Kuljetus ei ole mikään ongelma, Simula vakuuttaa.

Savotta on tehnyt alkupalan, jossa on tyrnimarinoitua silakkaa, punajuuri-katajagraavattua lohta, savumuikkuja, savusiikamoussea, paneroitua kuhaa, metsäsienisalaattia, tillismetanaa, savumuikkumajoneesia, marinoitua punasipulia ja karjalanpiirakka munavoilla.

Sunnin lounaalla on markkinoiden ajan vaihtuva silakka-annos.

Vuoden 2019 ravintola Chapter tarjoaa silakkaa sekä lounaalla että à la carte -listalla. Silakka tarjoillaan ravintolan omalla pellolla kasvatettujen kasvisten kera.

Jugendsalin Robert’s Coffee tarjoaa silakkaleipää, jolla paahdettu silakkapihvi on nostettu saaristolaisleivälle. Mukana on myös salaattia, piparjuurimajoneesia, pikkelöityä punasipulia, tilliä, kananmunaa ja sitruunaa.

Salutorget myy paistettuja silakkapihvejä tarjoushintaan markkinoiden ajan. Sandwich Club myy savusilakkabagelia niin ikään markkinahintaan.

Pizzaravintola Vaelsa paistaa markkinoiden ajan silakkapizzaa. Lisäksi sillä on vaihtuva silakka-annos päivästä toiseen.

Silakat on rasvaisimmillaan syksyllä. Rasvaprosentti voi syksyllä olla jopa kahdeksan. Mukana Stadin silakkamarkkinoiden kampanjassa on yhteensä 13 ravintolaa.

27 vuotta silakkamarkkinoilla myyjänä työskennellyt V-P Alakorva on nähnyt kilpailijoiden harvenneen. Veneistä myyviä kalastajia oli viime sunnuntaina 17. Maissa lisäksi 11.

Kaupunki muotoilee tiedotteessaan: ”Veneistä ja myyntimökeistä saapuu myymään lähes 30 kalastajaa eri puolilta Suomea.”

Kun Alakorva aloitti, venekuntia oli 60 ja kaikki satama-altaan myyntipaikat olivat täynnä. Nyt oli avajaispäivänä väljää.

Itse hän tekee töitä kotkalaiselle Holger Sjögrenille, 81. Yksi kerta jäi Alakorvalla väliin asevelvollisuuden takia.

Maustekalat ovat Sjögrenin. Lohi ja siika ovat ahvenanmaalaisen Lasses Fiskin. Uunituoreet nahkiaiset tulevat Ahvenkoskelta Kymijoelta.

– Oma suosikkini on kylmäsavustettu hauenmäti. Alakorva paljastaa.

Seuraavaksi parivaljakon näkee Tuomaan markkinoilla 5.-22. joulukuuta, jos koronapandemia ei kaada perinnettä.