Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yle: Isot kaupparyhmät eivät vielä ole valmiita maskipakkoon pk-seudulla

Suurimmat kaupparyhmät eivät vielä ole valmiita siihen, että kasvomaskien käyttö olisi pakollista pääkaupunkiseudulla, jos aikoo kauppaan sisään, kertoo Yle. Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä suosittelee, että esimerkiksi kauppiaat edellyttäisivät asiakkaitaan käyttämään kasvomaskeja heidän asioidessaan liikkeissä. Ylen mukaan suurimmissa kaupparyhmissä tyydytään toistaiseksi tehostamaan viestintää maskin käytön hyödyllisyydestä.

– Jatkamme aloittamallamme tiellä ja vahvistamme asiakkaille suositustamme kasvomaskien käytöstä, mutta vielä emme ole ehtineet miettiä, miten tähän äsken tulleeseen suositukseen lopulta reagoimme, K-Citymarketketjun johtaja Ari Sääksmäki sanoo Ylelle.

SOK:n riskienhallintapäällikkö Mikko Koskinen sanoo Ylelle, että mahdollinen maskipakko ja siihen liittyvät valvontatehtävät olisivat aivan uusi tilanne eikä siitä ole käyty vielä mitään keskusteluja.

Asiantuntijoilta Yle myös kysyi, mitä vahva suositus kasvomaskin käyttämiselle käytännössä merkitsee ihmisille, kun he asioivat kaupungilla ja julkisissa tiloissa.

– Se on vain moraalinen kannanotto. Vahvalla suosituksella ei ole mitään oikeudellista pohjaa. Jos joku ei maskia käytä, niin sitten ei käytä, sanoo rikosoikeuden professori Matti Tolvanen Itä-Suomen yliopistosta.

Kilpailu- ja kuluttajaviraston erityisasiantuntija Kristiina Vainion mukaan yksityinen palveluntarjoaja voi edellyttää, että hänen tiloissaan käytetään maskia, mutta se täytyy etukäteen kertoa selkeästi kuluttajille.

– Aivan oma kysymyksensä on sitten asiakkaan poistaminen palveluntarjoajan tiloista kuten esimerkiksi myymälästä. Onko se mahdollista ja millä keinoin, siihen en ota kantaa, Vainio lisää tilanteesta, jossa asiakas ei käytä kasvomaskia, vaikka sitä edellytettäisiin.