Punavuoressa sijaitseva pikkutori kaipaa kasvojenkohotusta – Torimyyjä toivoo penkkejä ja kukkia, mutta suihkulähde ja patsas voi olla liikaa toivottu

Kaupunki: Fredrikintori on pieni ja lämminhenkinen, mutta rupsahtanut. Torimyyjä toivoo, että määrärahoja löytyisi kunnostukseen.

Torille kaivattaisiin myös kahvilaa. Tori on kuitenkin pieni, eikä aivan kaikkea voi siihen mahduttaa. Anniina Virtanen
Anniina Virtanen

Anniina Virtanen

Pientä Fredrikintoria Punavuoressa ehdotetaan ehostettavaksi.

Fredrikintori on helsinkiläisittäin ainutlaatuinen, toiselta laidaltaan umpikulmainen tori, jota rajaa yhtenäinen rakennuskanta 1900-luvun alkupuolelta.

Torin kunnostamisesta on tehty parikin valtuustoaloitetta. Helsingin kaupunkiympäristötoimiala on arvioinut, että kunnostaminen maksaisi 90 000 euroa.

Fredrikintorilla kukkia 16 vuotta myynyt Riitta Matilainen ilahtuu kuullessaan aloitteista ja listaa, mitä kaikkea tori tarvitsisi:

– Enemmän penkkejä, koska etenkin kesällä huomaa, että ihmiset haluavat tulla tähän istumaan, Fredan Kukkaistorin yrittäjä aloittaa.

Penkkejä on vain kaksi, ja haastattelunkin aikana molemmat ovat käytössä.

Tori on lämminhenkinen.

– Lisäksi tarvittaisiin lisää roskiksia, tämä on kuin kaatopaikka, Matilainen sanoo ja osoittaa maata, joka on täynnä tupakantumppeja.

Kukkamyyjänä hän luonnollisesti toivoisi torille kukkia luomaan viihtyisyyttä. Myös suihkulähde ja patsas olisi plussaa, mutta Matilainen ymmärtää, että se voi olla vähän liikaa toivottu.

– Täällä on tiivis yhteisö ja tori on lämminhenkinen, kuvailee Matilaisen työntekijä.

Kaupunkiympäristölautakunta päätti 15. syyskuuta, että hanketta ei sisällytetä toimialan ensi vuoden talousarvioehdotukseen.

Kaupunginhallitus toteaa, että torin peruskorjaus on suunniteltu tehtäväksi 2020-luvun puolivälissä. Ennen suunnitteluun ryhtymistä kohteesta on tarpeellista tehdä muun muassa ympäristöhistoriallinen selvitys sekä puuston kuntokartoitus.

– 90 000 euron kustannusarvio ei kata kunnostuksen vaatimia kustannuksia, vaan kyseessä on joidenkin pienten parannustoimenpiteiden hinta, lausunnossa sanotaan.

Viimeksi tori on uusittu vuoden 1986 suunnitelman mukaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut