Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsinkiläisiä tarkkaillaan kaupungilla uudella videosysteemillä

Viria-niminen yritys on toimittanut Helsingin kaupungille videoanalytiikkaan perustuvan palvelun, joka kertoo, paljonko ihmisiä on liikkeellä kaupungin keskeisissä ulkotiloissa eri aikoina. Massalaskentapalvelu parantaa yhtiön tiedotteen mukaan kaupungin turvallisuutta auttamalla viranomaisia kohdentamaan resursseja sinne, missä ihmisiä on runsaasti.

– Kamerat ja niiden yhteydessä oleva tekoäly mittaa kuva-alalta henkilömäärän keskiarvon kymmenen minuutin ajalta sovittuna ajankohtana. Mittauksen jälkeen henkilömäärätieto talletetaan tietokantaan ja datasta tuotetaan reaaliaikainen visuaalinen tilannekuva, Virian liiketoiminnan kehitysjohtaja Mika Rissanen selvittää järjestelmän toimintaa tiedotteessa.

Tiedotteen mukaan kuva-aineistoa käytetään ainoastaan henkilömäärän laskentaan, eikä se sisällä henkilöiden tunnistamiseen tai luokitteluun liittyvää toiminnallisuutta. Massalaskentaan tarkoitettujen kameroiden kuva-alat ja etäisyydet ovat suuria ja siksi yksittäisiä henkilöitä ei voida kuvasta tunnistaa.

Korona-aikana Helsingissä on keskeytetty massatapahtumista ainakin Senaatintorilla 3. kesäkuuta järjestetty rasismin vastainen Black Lives Matter -mielenosoitus. Poliisi kehotti lopettamaan kello 17 alkaneen mielenosoituksen noin tunnin jälkeen, koska torille alkoi tulla niin paljon ihmisiä, poliisin arvion mukaan paikalla oli yli 3 000 henkeä. Lopettamiskehotusta perusteltiin sillä, että suuren väkimäärän vuoksi koronaviruksen tartuntariski kasvoi.

Virian tiedotteen mukaan korona-aikana massalaskentapalvelu auttaa kaupunkia myös varmistamaan, etteivät suositellut henkilömäärärajat tietyllä alueella ylity tapahtumien aikana. Järjestelmä tuottaa hälytyksen merkittävästä ja odottamattomasta väkimäärän kasvusta jossain tietyssä kohteessa.

Helsingissä palvelun testikäyttö aloitettiin Senaatintorin kesä -tapahtuman yhteydessä elokuun puolivälissä ja toinen mittauspiste avattiin Kansalaistorille syyskuun alussa.

– Massalaskentapalvelu vähentää osaltaan viranomaisten työtä ja auttaa kohdentamaan resurssit sinne, missä ihmisiä on runsaasti liikkeellä. Erilaisista turvallisuusnäkökulmista katsoen on arvokasta tietää keskeisissä kaupunkitiloissa, kuten keskustan toreilla tai puistoissa, olevia henkilömääriä ja myös väkimäärän kehitystä ajan kuluessa, Helsingin kaupungin valmiuspäällikkö Anssi Vuosalmi sanoo tiedotteessa.

"Pelasti meidän kesän" – Senaatintorin jättiterassille kiitosta ravintoloilta – myös kukkaset myydään

Jättiterassin heinäkuu oli menestys – eikä yhtään tappelua

"Senaatintorin jättiterassi on ollut menestys" – nyt puhutaan jo jatkokesistä