Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Hovioikeudessa erikoinen tapaus: Mies velvollinen maksamaan elatusmaksua, vaikka lapsi ei ole biologisesti hänen

Helsingin hovioikeus antoi tuomionsa torstaina erikoisessa oikeustapauksessa.

Hovioikeus ei vapauttanut miestä elatusvelvollisuudesta avioliiton aikana syntyneelle lapselle, vaikka mies sai lapsen syntymän jälkeen tietää, ettei lapsi ollut biologisesti hänen. Helsingin käräjäoikeus oli tammikuussa tuominnut miehen elatusvelvolliseksi tällä hetkellä 6-vuotiaalle lapselle.

Mies oli lapsen juridinen isä, vaikka ei biologinen, ja tästä syystä elatusvelvollinen, oikeus katsoi.

Mies haki Helsingin hovioikeudelta valituslupaa käräjäoikeuden aiempaan tuomioon ja vaati, että hänet vapautetaan velvollisuudesta suorittaa elatusmaksua.

Hovioikeus katsoi perusteluissaan, että sen arvioitavana ei ollut kysymys isyyden kumoamisesta, vaan vaatimus elatusavun vahvistamisesta. Lapsella oli oikeus saada elatusta elatusvelvolliselta vanhemmaltaan.

Hovin mukaan elatusavun maksuvelvollisuuden vahvistaminen ei loukannut miehen yksityiselämän suojaa eikä sitä voinut pitää oikeuden väärinkäyttönä, kuten mies oli todennut. Yksityiselämän suojan osalta mies vetosi Euroopan ihmisoikeussopimuksen 8 artiklaan.

Helsingin käräjäoikeuteen oli elokuussa 2018 nostettu pojan äidin toimesta kanne, jossa vaadittiin, että mies maksaa pojasta elatusmaksua 485,37 euroa joka kuun ensimmäinen päivä niin pitkään, kunnes poika täyttää 18 vuotta. Käräjäoikeus tuomitsi miehen maksamaan elokuusta 2018 lähtien joka kuukausia elatusmaksua 307,53 euroa pojan täysi-ikäisyyteen asti.

Mies oli toukokuussa 2016 saanut tietää, ettei hän ollut avioliiton aikana, kesällä 2014 syntyneen pojan biologinen isä. Mies oli nostanut isyyden kumoamista koskevan kanteen Helsingin käräjäoikeudessa elokuussa 2016. Kanne oli hylätty, koska se oli nostettu kahden vuoden määräajan jälkeen lapsen syntymästä.

Mies muutti pois perheen yhteisestä asunnosta saatuaan tietää, ettei ole lapsen ollut biologinen isä.