Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"Halutaan ainoastaan lapset, joiden kautta pystytään rahastamaan" – Elatusavun asiantuntija Ahti Hurmalainen on huomannut oudon trendin

Ero: Ahti Hurmalainen kokee, että etävanhemmat, eli usein isät ovat heikommassa asemassa lasten huollossa sovittaessa.

Ahti Hurmalainen, 60, jäi leskeksi, kun perheen tytär oli kahdeksanvuotias. Yksinhuoltajuus ei kuitenkaan ollut ongelma, kun tukiverkosto oli vahva.

– Oli huvittavaa, kun menin lapsen kanssa vaikka hammaslääkäriin, hoitaja kysyi, missä äiti on, hän toteaa.

Hurmalainen kokee, että elämme naispositiivisessa maailmassa, jossa isiä sorretaan. Kokemus ei tosin liity yksinhuoltajuuteen, vaan elatusvelvollisuuteen. Miehen ensimmäinen avioliitto päättyi eroon, kun hänen esikoispoikansa oli kahden vuoden ikäinen.

– Lapsi oli minulla aika usein ja olin paljon harrastuksissa mukana. Tuolloin häiritsi, että lähivanhempi pystyi nostamaan kanteen aina halutessaan ilman oikeudenkäyntiriskiä. Kiusaa voi sen kautta tehdä toiselle aina lapsen 18 vuoden ikään saakka. Koen sen epäkohtana edelleenkin.

Hurmalainen päätyi avoimeen yliopistoon lukemaan lakia. Hän auttaa nyt muita samanlaisissa tilanteissa olevia eronneita vanhempia juridisissa kysymyksissä.

Takana on 16 vuotta Suomen Elatusvelvolliset liiton puheenjohtajana sekä Helsingin alueyhdistyksen pj:nä. Hänellä on myös oma lakitoimisto.

Eroille ei nykypäivänä tarvitse keksiä syitä.

– Eroille ei nykypäivänä tarvitse keksiä syitä, vaan aika usein se on raha. Yhä useammin pienten lasten vanhemmat eroavat. Tavallisesti mies ei halua erota, vaan nainen on se liikkeellepaneva voima. Voi tulla yllättäen ilmoitus, että hän lähtee nyt, Hurmalainen laukoo.

Kerran nuori nainen varasi ajan Hurmalaisen lakitoimistoon, ja kysyi, miten ositus ja elatusavut määräytyvät. Hurmalainen kysyi, onko naisella lapsia, tai edes miestä. Naisella ei Hurmalaisen mukaan ollut kumpaakaan.

– On ilmaantunut ihmeellinen trendi, että ei haluta miestä, vaan ainoastaan lapset, joiden kautta pystyy rahastamaan, Hurmalainen väittää.

Vastaavia tapauksia on tullut hänen mukaansa työssä vastaan yhä enemmän.

Liitto on Hurmalaisen johdolla tehnyt useita lapsia koskevia lakialoitteita. Yksi lakialoite liittyy Hurmalaisen mainitsemaan kiusantekoon.

Sen muotoja on hänen mukaansa kolme: huolto, tapaamiset ja elatus. Hänen mukaansa lähivanhempi pystyy nostamaan kanteen elatusavusta lapsen nimissä niin usein kuin haluaa.

– Kun kantajana on lapsi, ei ole oikeudenkäyntikuluriskiä. Lisäksi on kornia, että lapsi asetetaan vanhempaansa vastaan, Hurmalainen sivaltaa.

Liitto ajaa lakialoitetta oikeudenkäyntikuluista lapsen elatusta koskevissa asioissa. Siinä vanhempi olisi aina kantajana, ja kantajalla olisi myös oikeudenkäyntikuluriski. Näin ylimääräinen kiusanteko Hurmalaisen mukaan loppuisi.

Aloite on toimitettu useille puolueille, mutta se ei ole saanut tuulta siipiensä alle.