Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"Halutaan ainoastaan lapset, joiden kautta pystytään rahastamaan" – Elatusavun asiantuntija Ahti Hurmalainen on huomannut oudon trendin

Ero: Ahti Hurmalainen kokee, että etävanhemmat, eli usein isät ovat heikommassa asemassa lasten huollossa sovittaessa.

Ahti Hurmalainen, 60, jäi leskeksi, kun perheen tytär oli kahdeksanvuotias. Yksinhuoltajuus ei kuitenkaan ollut ongelma, kun tukiverkosto oli vahva.

– Oli huvittavaa, kun menin lapsen kanssa vaikka hammaslääkäriin, hoitaja kysyi, missä äiti on, hän toteaa.

Eroisä joutui maksamaan lapsistaan 1100 e/kk vaikka oli työtön – "Elatusavun suuruus on kuin kiveen hakattu ja sitä on vaikea lähteä muuttamaan"

Hurmalainen kokee, että elämme naispositiivisessa maailmassa, jossa isiä sorretaan. Kokemus ei tosin liity yksinhuoltajuuteen, vaan elatusvelvollisuuteen. Miehen ensimmäinen avioliitto päättyi eroon, kun hänen esikoispoikansa oli kahden vuoden ikäinen.

– Lapsi oli minulla aika usein ja olin paljon harrastuksissa mukana. Tuolloin häiritsi, että lähivanhempi pystyi nostamaan kanteen aina halutessaan ilman oikeudenkäyntiriskiä. Kiusaa voi sen kautta tehdä toiselle aina lapsen 18 vuoden ikään saakka. Koen sen epäkohtana edelleenkin.

Hovioikeudessa erikoinen tapaus: Mies velvollinen maksamaan elatusmaksua, vaikka lapsi ei ole biologisesti hänen

Hurmalainen päätyi avoimeen yliopistoon lukemaan lakia. Hän auttaa nyt muita samanlaisissa tilanteissa olevia eronneita vanhempia juridisissa kysymyksissä.

Takana on 16 vuotta Suomen Elatusvelvolliset liiton puheenjohtajana sekä Helsingin alueyhdistyksen pj:nä. Hänellä on myös oma lakitoimisto.

Eroille ei nykypäivänä tarvitse keksiä syitä.

– Eroille ei nykypäivänä tarvitse keksiä syitä, vaan aika usein se on raha. Yhä useammin pienten lasten vanhemmat eroavat. Tavallisesti mies ei halua erota, vaan nainen on se liikkeellepaneva voima. Voi tulla yllättäen ilmoitus, että hän lähtee nyt, Hurmalainen laukoo.

Viiden lapsen yksinhuoltaja Kirsi Vento stressaa yllättävistä menoista ja miettii, mistä voisi säästää – "Vaikka rahaa olisi kuinka paljon, ajattelisin ekologisesti ja kierrättäisin"

Kerran nuori nainen varasi ajan Hurmalaisen lakitoimistoon, ja kysyi, miten ositus ja elatusavut määräytyvät. Hurmalainen kysyi, onko naisella lapsia, tai edes miestä. Naisella ei Hurmalaisen mukaan ollut kumpaakaan.

– On ilmaantunut ihmeellinen trendi, että ei haluta miestä, vaan ainoastaan lapset, joiden kautta pystyy rahastamaan, Hurmalainen väittää.

Vastaavia tapauksia on tullut hänen mukaansa työssä vastaan yhä enemmän.

Hovioikeudessa erikoinen tapaus: Mies velvollinen maksamaan elatusmaksua, vaikka lapsi ei ole biologisesti hänen

Liitto on Hurmalaisen johdolla tehnyt useita lapsia koskevia lakialoitteita. Yksi lakialoite liittyy Hurmalaisen mainitsemaan kiusantekoon.

Sen muotoja on hänen mukaansa kolme: huolto, tapaamiset ja elatus. Hänen mukaansa lähivanhempi pystyy nostamaan kanteen elatusavusta lapsen nimissä niin usein kuin haluaa.

– Kun kantajana on lapsi, ei ole oikeudenkäyntikuluriskiä. Lisäksi on kornia, että lapsi asetetaan vanhempaansa vastaan, Hurmalainen sivaltaa.

Sari Niemelä jäi avioeron jälkeen Kaliforniaan lasten vuoksi, mutta työllistyminen oli vaikeaa – "Olen ikuisesti kiitollinen koiralleni, sillä sen ansiosta sain ensimmäisen työpaikkani"

Liitto ajaa lakialoitetta oikeudenkäyntikuluista lapsen elatusta koskevissa asioissa. Siinä vanhempi olisi aina kantajana, ja kantajalla olisi myös oikeudenkäyntikuluriski. Näin ylimääräinen kiusanteko Hurmalaisen mukaan loppuisi.

Aloite on toimitettu useille puolueille, mutta se ei ole saanut tuulta siipiensä alle.

Sunnuntaisuomalainen: Elatuskiistojen määrä kasvaa - kaivattu elatuslain uudistus ei mahtunut uuteen hallitus­ohjelmaan

Uusi ilmiö lähisuhdeväkivallassa: "Minulla on korona ja tartutan sen sinuun" – kodeissa perutaan perhetyön käyntejä aiempaa enemmän

Isojakin elatuslahjoja voi antaa tietyin ehdoin verotta - Edes sukulaisuussuhdetta ei tarvita

Sunnuntaisuomalainen: Elatuskiistojen määrä kasvaa - kaivattu elatuslain uudistus ei mahtunut uuteen hallitus­ohjelmaan

Omalle lapselle jopa 100–500 e/kk – moni säästää lapsilleen, mutta varallisuusvalmentaja nostaa esiin talousopeista tärkeimmän

Tässä ovat budjetin voittajat ja häviäjät – Yksinhuoltaja ja eläkeläinen saa, keskituloinen maksaa

Elatusapusopimuksen voi tehdä nyt myös jonottamalla Helsingissä – uusi walk in -pavelupiste auki