Perhe-elämä: Ahti Hurmalainen on työssään huomannut, kuinka tietämättömiä ihmiset ovat erotilanteissa lapsen elatuksesta.
Elatusavun suuruus määräytyy vanhempien tulojen ja lapsen elatustarpeen mukaan. Suomen Elatusvelvollisten liiton puheenjohtajan Ahti Hurmalaisen mielestä elatusapu jakautuu monesti Suomessa kuitenkin epäoikeudenmukaisesti.
– Kun vanhemmalle lasketaan esimerkiksi lastenvalvojan toimesta elatusavun suuruus, se on kuin kiveen hakattu, ja sitä on todella vaikea lähteä enää muuttamaan, vaikka olisi perusteitakin. Siinä on usein oikeudenkäynti edessä, Hurmalainen väittää.
Hän on työssään huomannut, että monikaan ei tiedä asioista etukäteen tarpeeksi. Sopimus saatetaan allekirjoittaa, vaikka elatusapu tuntuisi liian suurelta.
Juridista apua liitolta hakevat myös lähivanhemmat, eli useimmiten äidit, jotka ovat ongelmissa elatusapujen ja tapaamisten kanssa.
Hurmalaisen mukaan kyse on kuitenkin usein siitä, että elatusapu on etävanhemman maksukykyyn nähden liian suuri tai lapsen näkemistä on rajoitettu niin paljon, ettei etävanhemmalla ole kiinnostusta maksaa.
– Enemmän avunpyyntöjä tulee etävanhemmalta, joka pääsääntöisesti on isä.
Hurmalainen kertoo tuoreen esimerkin hovioikeudesta, jossa hänen asiakkaalla on kahdesta avioliitosta kaksi lasta. Toiselle ex-puolisolle hän maksaa 700 euroa ja toiselle 400 euroa, eli yhteensä 1 100 euroa.
– Asumiskulut olivat yli tuhat euroa, oman tarve oli päälle 600 euroa. Hän oli jäänyt työttömäksi jo siinä vaiheessa, kun oli oikeudenkäsittelyaika, Hurmalainen sanoo.
– Ei hänellä ole mitään mahdollisuuksia maksaa tuollaisia elatusapuja, ne ovat kaikki ulosotossa. Päätös on aivan järjetön. Jostain syytä miehen työttömyyttä ei huomioitu, hän jatkaa.
Elatusvelvollisten liitto oli mukana edesauttamassa uuden lapsenhuoltolain syntymistä, joka astui voimaan joulukuussa 2019.
– Siinä on paljon elementtejä, jotka auttavat kumpaakin vanhempaa. Muun muassa vuoroasumisessa ei useinkaan tarvitse vahvistaa elatusapua, kun vanhemmat vastaavat lasten elatuksesta luonapidolla. Se toki edellyttää, kummallakin on maksukykyä. Tämä vähentää riitaisuuksia, Hurmalainen selventää.