Helsingiin toteutetaan tänä ja ensi vuonna yhteensä 14 nopeusvalvontakameraa.
– Kyseessä ovat uudenmalliset tutkatoimintoon perustuvat kamerat. Ensimmäiset 14 kohdetta ovat rakenteilla ympäri Helsinkiä. Maanrakennustyöt alkavat olla suurimmassa osassa valmiina, jonka jälkeen voidaan aloittaa tolppien pystytys, kertoo tiimipäällikkö Inga Valjakka kaupunkiympäristön toimialan liikenne- ja katusuunnittelusta.
– Myös Hämeentielle tulee kameroita, jotka toteutetaan katu-urakan yhteydessä ja sen aikataulun mukaan, hän jatkaa.
Hämeentien arvioitu valmistumisaikataulu tällä hetkellä on 2020 loppuun mennessä.
Kameroille on etsitty paikkoja muun muassa vilkkailta kaduilta ja onnettomuusherkistä kohdista.
Kamerat tulevat ensimmäisinä näihin paikkoihin: Mannerheimintie 132 sekä 58 vastapäätä, Ruoholahdenkatu 18, Särkiniementie Lahnalahden puiston kohdalla, Mäkelänkatu Sofianlehdon puiston kohdalla, Kustaa Vaasantie 12, Huopalahdentie 12, Kaupintie 1, Käskynhaltijantie Patomäen puiston kohdalla, Koskelantie 32, Viikintie 25C, Suutarilantie 32, Itäväylä Eastonin kohdalla sekä Meripellontie Rusthollinpolku 2 kohdalla.
Myös Hämeentielle tulee kameroita katu-urakan yhteydessä.
Kaikkiaan Helsinkiin on luvassa tulevina vuosina 70 uutta nopeuskameraa. Niiden paikat on määritelty kameravalvonnan yleissuunnitelmassa 2018. Taustalla on halu vähentää onnettomuuksia.
Kokemukset automaattisesta kameravalvonnasta ovat olleet hyviä, vaikka pysyviä kamerapaikkoja on aiemmin ollut kaduilla vain neljä. Onnettomuudet ovat vähentyneet kaikissa kohteissa tolppien asentamisen jälkeen. Mechelininkadun pönttö muun muassa on räpsynyt tiuhaan ja tallentanut kuviin myös pyöräilijöitä, josta ylikomisario Dennis Pastersteinkin on silloin tällöin twiitannut.
Uudenmallisten tutkakameroiden asentaminen on helpompaa kuin vanhanmallisten pönttötolppien, joiden toiminta on perustunut asfaltin alle asennettuihin silmukoihin. Yhden valvontapisteen toteutus maksaa arviolta noin 15 000 euroa.
Helsingin Uutiset kertoi aiemmin (HU 24.–25.10), että myös Helsingin sisääntuloväylille, kuten Länsiväylälle, Lahdenväylälle ja Hämeenlinnanväylälle ehdotetaan automaattista nopeusvalvontaa useisiin kohtiin. Tilastojen mukaan onnettomuudet vähenivät kehäteillä, kun niille asennettiin peltipoliisit. Kehä I:lle kamerat tulivat vuonna 2016, tolppia on tiellä paljon enemmän kuin varsinaisia kameroita.