Asuminen: Lehtisaaren asukkaat eivät ole vielä täysin luovuttaneet taistelua Vantaan seurakuntayhtymää vastaan.
Lehtisaaren asukkaiden oikeustaistelu jatkuu. Noin vuosi sitten Vantaan seurakuntayhtymä voitti riidan Lehtisaaren tonttien vuokrista Helsingin käräjäoikeudessa (HU 13.9.19).
Seitsemän taloyhtiötä vei asian vielä hovioikeuteen. Käräjäoikeudessa oli mukana kymmenen taloyhtiötä. Hovioikeusprosessi on kesken ja tuomio saattaa tulla vielä tämän vuoden puolella.
– On taloyhtiöille iso kynnys lähteä oikeustaisteluun. Juristikulut ovat isoja, kertoo varatuomari ja Lehtisaari-seuran puheenjohtaja Ben Grass.
Ben Grass toivoo, että seura saisi vielä neuvotteluyhteyden Vantaan seurakunnan kanssa liittyen maanvuokriin, jotta niitä saataisiin lievennettyä.
– Olemme pohtineet, miten saisimme asian Vantaan seurakunnan kirkkovaltuuston uudelleenkäsittelyyn. Se ei kuitenkaan näytä olevan mahdollista. He ovat arvioineet, että päätös on lopullinen, Grass harmittelee.
Seura tai Lehtisaaren asukkaat eivät ole päässeet Vantaan seurakunnan kanssa Grassin mukaan minkäänlaiseen neuvotteluyhteyteen koko neljän vuoden aikana, kun tontinvuokrien sopimuskausi tuli 2019 päätökseen.
Tilanne on monella karmea.
– Meitä rasittaa se, että Lehtisaaresta tehdään varakkaiden asuinalue. Täällä on huomattavan paljon lapsiperheitä ja eläkeläisiä. Tämä on ongelma, josta olemme halunneet keskustella Vantaan seurakunnan kanssa, Grass sanoo.
Lehtisaareen rakentuvasta uudesta tornitalosta Lehtisaari-seura on mielissään.
– Uudessa kohteessa maanvuokratasoa voidaan pitää kohtuullisena rakennuttajan toimenpiteiden vuoksi. Olemme iloisia, että uustuotantoa saadaan Lehtisaareen. Samaan aikaan olemme pahoillamme, että vanhat osakkeenomistajat kärsivät tilanteessa.

Tämän vuoden alussa Vantaan seurakuntayhtymän mailla olevien taloyhtiöiden tonttivuokria korotettiin ja korotukset jatkuvat viiden vuoden porrastuksella. Maanvuokrat taloyhtiöille kiinteistöveroineen nousevat lopulta 5–9 euroon asuntoneliöltä, Ben Grass kertoo.
Hän laskee, että 70-neliöisen asunnon vastike nousisi 900 euroon, jos maanvuokran neliöhinta on 6 euroa, hoitovastike 4 euroa ja korjausvastike esimerkiksi 3 euroa.
– Vastikkeet ovat jo nyt nousseet tässä huoneistotyypissä noin 200 euroa ja nousevat porrastettuina edelleen, Grass sanoo.
– Maanvuokrat poikkeavat selkeästi muun Helsingin maanvuokran tasosta. Tuottoprosentti on kaupungille vain 2–3 prosentin luokkaa, ja täällä se on 5 prosenttia.
Grass toteaa, että monet asukkaat joutuvat korotusten myötä loukkuun asuntoonsa, koska sitä voi olla vaikea myydä korkeiden vastikkeiden vuoksi tai myyntihintaa pitää tiputtaa reilusti.
– Usealla osakkeenomistajalla, etenkin kerrostaloissa asuvilla eläkeläisillä asumiskulut ovat noin puolet nettotuloista. Osa joutuu varmasti muuttamaan pois, osa panee asuntonsa vuokralle. Tilanne on monella karmea, Grass sanoo.