Lääkäri kyllästyi työhönsä – työuupumuksesta syntyi hersyvää teatteria Helsingissä

Hanna Kaila, Marko Puro ja Lotta Kuusisto joutuvat lääkärityön pyörteisiin musiikkiteatteri Kapsäkin uutuusnäytelmässä Piilolääkäri. Sanna Breilin
Jari Pietiläinen

Jari Pietiläinen

Koronaviruksen jyllätessä ympäri maailmaa lääkärien asiantuntemus on noussut jälleen uuden arvostuksen kohteeksi.

Mutta entäpä jos lääkäritkin ovat vain raadollisia, uupuvia olentoja, jotka kokevat vastaanotollaan silkkaa neuvottomuutta?

Musiikkiteatteri Kapsäkki on saanut tilanteesta aikaan oivallisen näytelmän: uutuusmusikaali Piilolääkäri hurvittelee suomalaisten omituisella suhtautumisella juuri lääkäreihin.

Näytelmän takana on kaksi teatterin ammattilaista.

Minna Lindgrenin käsikirjoittaman ja Minna Koskelan ohjaaman musikaalin pyörteissä moni huolella varjeltu myytti lääkärintyön arjesta rapisee roimasti.

– Kolmasosalle oireista löytyy syy, mutta hoito ei tepsi. Kolmasosaan hoito tehoaa, mutta kukaan ei tiedä miksi – ja kolmasosa paranee hoidosta huolimatta. Eikö se ole lääkärin normaalisaldo? kysytään näytelmässä oivallisesti.

Ohjaaja Minna Koskela muistuttaa, että lääkäri on ammattilainen, jonka apua kysytään uutterasti myös työajan ulkopuolella.

– Moni saattaa pyytää tuttua lääkäriä katsomaan ohimennen milloin mitäkin paisetta tai näppylää, Ja taas on lääkäri työssä, Koskela kertoo.

– Meneepä lääkäri minne tahansa, hän on aina lääkäri. Työroolista on vaikea päästä eroon.

Syvemmällä tasolla näytelmässä on kyse työuupumuksesta.

Musikaali tuo lavalle kolme Kapsäkin näyttelijää: Hanna Kailan, Lotta Kuusiston ja Marko Puron.

Ohjaajan työ näyttelijöiden parissa muuttaa luonnettaan monella tavoin esiripun noustessa ensi-illassa.

– Ensi-iltaviikko on aina ohjaajan kannalta kenties kovin viikko, koska silloin on vielä paljon yksityiskohtia hiottavana.

– Mutta kun ensi-ilta koittaa, päästän tavallaan irti. Näytelmä on silloin näyttelijöiden käsissä ja ohjaajan kuuluu väistyä taka-alalle, Koskela pohtii.

Ohjaajantyönsä ohella Minna Koskela esiintyy parhaillaan Aleksanterin teatterissa, missä hän hoitaa Luolanainen-näytelmän kaikki roolit.

Kapsäkin toinen mielenkiintoinen ensi-ilta on vuorossa 27. marraskuuta, jolloin nähdään Charles Dickensin tarinoihin uppoutuva Saiturin joulu.

Englantilaisen Spymonkey-teatterin taiteellinen johtaja Toby Parkin ohjaama jouluesitys lupaa sekin katsojille musiikkia ja hersyvää naurua.

Musiikkiteatteri Kapsäkki: Piilolääkäri. Ensi-ilta 30. lokakuuta.

Musiikkiteatteri Kapsäkki

Jo 20 vuotta iloa sävelten voimin

Musiikkiteatteri Kapsäkki perustettiin vuonna 2000 osuuskuntateatteriksi.

Toiminut omissa teatteritiloissaan Hämeentiellä vuodesta 2009 alkaen.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut