Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Allas Sea Pool -merikylpylä jälleen talousvaikeuksissa – legendaarisen Sauna Arlan yllä sulkemisen uhka

Saunat: Legendaarinen Sauna Arla saatetaan joulun jälkeen jopa sulkea hetkellisesti koronan vuoksi.

Kauppatorin kupeessa sijaitsevassa merikylpylä Allas Sea poolissa on arkiaamuna rauhallista. Altaissa on harvakseltaan uimareita. Lokakuu lopussa näin on muutenkin, mutta korona on karkottanut asiakkaita entisestään.

– Meillä oli kesällä noin puolet normaalista uimarimäärästä ja syksyllä noin 30 prosenttia verrattuna viime vuoteen, kertoo toimitusjohtaja Bodil Ståhl.

Normaalisti uimareita käy keskimäärin noin 700 päivässä, kesälauantaisin jopa 1 500.

Korona on ajanut merikylpylän, kuten monet yleiset saunatkin Helsingissä taloudelliseen ahdinkoon. Monet ovat joutuneet järjestelemään jopa lainojaan ja raha-asioitaan uudelleen.

Kaupunginhallitus myönsi viime viikolla Helsinki Allas Oy:n lainalle kolmeksi kuukaudeksi lyhennysvapaata lokakuusta alkaen eli yhteensä 24 725,28 euroa myöhemmin maksettavaan ajankohtaan. Keväällä merikylpylä suljettiin yli kahdeksi kuukaudeksi. Yhtiö sai lyhennysvapaita maksukuukausia huhti–syyskuulle. Ståhlin mukaan toimenpiteisiin oli ryhdyttävä.

– Pyrimme nyt säästämään kaikissa kuluissa, jotta pärjäämme korona-ajan yli. Toivomme, että pärjäämme näin kesään asti. Kaikki riippuu toki mahdollisista lisärajoituksista eli miten koronatilanne kehittyy Suomessa.

Sanotaan, että kovia aikoja eletään.

Helsingin Uutiset (HU 31.5.2019) kertoi Kauppatorin kylpylän talousvaikeuksista jo aiemmin viime vuonna. Helsinki Allas Oy lainasi vuonna 2015 kaupungilta miljoona euroa merikylpylän rakentamiseen. Laina olisi pitänyt maksaa takaisin vuoteen 2023 mennessä, mutta kaupunginhallitus pidensi viime vuonna laina-aikaa kahdella vuodella.

Lue: Turistimagneetti Allas Sea Pool talousvaikeuksissa – Helsingin kaupunki armollinen miljoonalainalle

Korona-aikaan Allas Sea Poolissa on käynyt Ståhlin mukaan uimareita pitkin päivää eli aiempaa tasaisemmin. Aamu-uimareita on ollut normaalia vähemmän. Kävijöistä 30 prosenttia on turisteja, joita niitäkään ei nyt ole. Sama tilanne on yritystapahtumissa, joita tavallisesti on 500–600 vuodessa.

– Meillä on onneksi jäseniä, jotka käyvät täällä hyvin uskollisesti. Käytössä on edelleen ulkopukeutumistilat ja -suihkut eli täällä voi olla menemättä ollenkaan sisätiloihin, Ståhl jatkaa.

Merikypylä on auki arkisin kello 6.30–21, lauantaisin kello 9–21 ja sunnuntaisin kello 10–20.

Myös Kalliossa sijaitsevan Sauna Arlan ja Jätkäsaaren Uuden Saunan tilanne on koronasta johtuen vakava.

–  Sanotaan, että kovia aikoja eletään. Yrittäjä joutuu jonglööraamaan nyt aikalailla ja laittamaan omistaan, kertoo saunojen takana hääräävä Kimmo Helistö.

Saunat pidetään normaalisti auki jouluun asti. Sitten tilannetta katsotaan uudelleen.

– Uusi Sauna varmasti vielä selviää, kun mukana on myös ravintolatoimintaa, mutta jos on pakko, niin Arla laitetaan kiinni kunnes korona on tapettu. Sitten ryhdytään saunomaan uudelleen, Helistö toteaa.

Saunabuumi jatkuu kuumana: Helsinkiin aiotaan perustaa lisää uusia yleisiä saunoja –  "Rauhoittuminen meren rannalla kiehtoo kaupunkilaisia"

Laskuja ei Helistön mukaan ole rästissä, mutta molempien saunojen ylläpitämiseen on viime kuukausina täytynyt laittaa myös omaa rahaa.

– Henkilökohtaisesti olemme velkaantuneet lisää.

Pari vuotta sitten avatun Jätkäsaaren Uuden saunan rakennuttamisesta jäljellä on vielä pankkilainaa, jonka takaisinmaksamista on jouduttu lykkäämään.

– Mutta tästä enempää kustannuksia ei enää pystytä pienentämään. Seuraava vaihtoehto on, että lappu laitetaan luukulle ja kiukaita ei enää lämmitetä. Henkilökunta joutuu jo nyt raatamaan pienellä porukalla. Itsekin olen tehnyt pitkää päivää, Helistö sanoo.

Uuden saunan kävijämäärät ovat koronasta johtuen laskeneet noin kolmanneksen ja Sauna Arlan puoleen normaalista.

– Vakkariväki kyllä käy. Mutta ymmärrän hyvin, että ihmisillä ei ole nyt fiilis, että menenpä yleiseen saunaan rentoutumaan.

Helistö kuitenkin toivoo, että ihmiset kävisivät poikkeusaikanakin yleisissä saunoissa ja käyttäytyisivät siellä vastuullisesti.

Jätkäsaaren korttelisauna avautuu – "Ei kilpaile vain Helsingin muiden saunojen, vaan jopa ravintoloiden kanssa"