Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Helsingin keskustassa kaksi viikkoa sitten viikonloppuna tapahtuneen poliisin puukotuksesta epäilty tyttö on edelleen vangittuna.

Tutkinnanjohtajana tapauksessa toimivan Marko Forssin mukaan kuulusteluita on tehty, mutta tyttö pysyy edelleen vangittuna.

– Mitään uutta tietoa asiasta ei nyt ole. Poliisi selvittelee parhaillaan eri vaihtoehtoja ja katsoo, miten tutkita saadaan valmiiksi.

Poliisilla alkaa kuulusteluiden ja omien havaintojensa pohjalta olla selkeä kuva siitä, mitä tilanteessa on tapahtunut.

– Siitä ei ole epäselvyyksiä, mitä on tapahtunut. Siitä ollaan osittain erimielisiä, kuinka monta lyöntiä tilanteessa on ollut, Forss jatkaa.

Ongelmalliseksi alaikäisten eli yli 15-vuotiaiden tekemissä rikoksissa on se, että nuoria ei haluttaisi pitää pitkään tutkinnan aikana vangittuna.

– Lapsen kohdalla harkitaan aina kohtuutta. Onko vangittuna pitäminen kohtuullista ja onko minkälainen vaara, että hän jatkaa toimintaansa. Paljon tehdään yhteistyötä lastensuojelun kanssa ja harkitaan, miten tilanteessa tulisi toimia, sanoo myös nuorisoryhmän rikoskomisariona työskentelevä Forss.

Yksi toimivaksi koettu vaihtoehto on ollut tehostetun matkustuskiellon määrääminen. Käytännössä tehostettu matkustuskielto tarkoittaa, että nuoren liikkeitä valvotaan nilkkaan asennettavalla pannalla ja hänen tulee pysyä ennalta sovitussa paikassa esimerkiksi alkuillasta aamuun. Mikäli kieltoa rikotaan, siitä voi seurata vangitseminen. Päätöksen matkustuskiellosta tekee tutkinnanjohtaja ja tehostetusta matkustuskiellosta tuomioistuin.

Suomessa vangitaan esitutkinnan aikana vuosittain noin 40 alaikäistä epäiltyä.

Poliisi tiedotti keskiviikkona vanginneensa 16-vuotiaan pojan epäiltynä Vallilassa viime viikonloppuna tapahtuneesta puukotuksesta. Uhri kuoli myöhemmin vammoihinsa. Poikaa epäillään taposta.

Poliisin puukotuksesta epäiltyä tyttöä syytetään murhan yrityksestä, joka rikoksena on erittäin vakava. Murhan yrityksen rangaistusasteikko on 2–12 vuotta.

Nuorten rikosasiat käsitellään aina kiireellisesti. Alle 18-vuotiasta ei tavallisesti tuomita ehdottomaan vankeusrangaistukseen. Nuori voidaan tuomita 4–12 kuukauden pituiseen nuorisorangaistukseen, jonka aikana nuori on valvonnassa. 15–17-vuotiaiden kohdalla noudatetaan sääntöä, jonka mukaan rangaistus voi olla enintään 3/4 siitä, mitä täysi-ikäiselle tekijälle tuomittaisiin.

Nuori voidaan jättää myös rangaistukseen tuomitsematta, mikäli oikeus katsoo, että teko on johtunut ymmärtämättömyydestä tai harkitsemattomuudesta.

Poliisiin kohdistuneet päälle käymiset ovat Suomessa äärimmäisen harvinaisia.

– Kyllä tällainen tulee aina yllätyksenä. Vaikka olisi kuinka paatunut rikollinen, niin se tulee yllätyksenä. Poliisiin kohdistetaan väkivaltaa, mutta se että teossa käytetään teräasetta, on harvinaista, Forss sanoo.

Korjaus 7.11. kello 21.20: Vallilan puukotustapauksessa uhri ei ollut puukottajalle tuntematon.