”Sähkön siirtohinnoissa on puoli miljardia ilmaa” – kokoomuksen kansanedustaja vaatii lisää sosialismia sähköverkkotoimintaan

Sähkön kuluttajat ja sähköverkkoyhtiöt odottavat kuumeisesti hallituksen jo kahdesti lykkäämää esitystä sähkömarkkinalain muuttamiseksi, jolla aiotaan puuttua kohtuuttomiksi koettuihin sähkön siirtohintoihin.

Keskustelu asian ympärillä kuumeni äskettäin Ylen julkistettua laajan selvityksen, jonka mukaan sähkön siirtohintojen nousu vuoden 2016 jälkeen johtuu valtaosin valvovan viranomaisen eli Energiaviraston tekemästä valvontamallin muutoksesta. Valvontamallissa määritellään korkein sallittu sähköverkon tuoton taso, jota neljä vuotta sitten nostettiin.

Vain neljä prosenttia noususta johtuu tehdyistä todellisista investoinneista säävarmaan jakeluverkkoon.

Sipoolainen kansanedustaja Heikki Vestman (kok.) on hiillostanut elinkeinoministeri Mika Lintilää (kesk.) kyselytunneilla sähkön siirtohinnoista.

Hallituksen tammikuinen lakiesitysluonnos ei kokoomuksen mielestä puuttunut asian ytimeen. Siksi kokoomus laati Vestmanin johdolla jo keväällä valmiin lakiesityksen, jolla siirtohinnat saataisiin kuriin.

– Meillä on huolella valmisteltu malli, joka leikkaisi asiantuntijaprofessorien mukaan verkkoyhtiöille sallitun tuoton tasoa jopa puoli miljardia euroa vuodessa eli puoleen nykyisestä. Karkeasti tämän verran sallituissa siirtohinnoissa on ilmaa, Vestman sanoo.

Sähköverkkotoiminta vaatii enemmän sosialismia.

Heikki Vestman

– Puhutaan massiivisesta ylihinnoittelusta, joka nostaa suomalaisten arjen kustannuksia. Siihen nähden on hämmästyttävää, kuinka vähän tästä on käyty syvällistä keskustelua. Ongelman ydin eli valvontamalli on jäänyt sähköverkkojen myynnistä käydyn keskustelun varjoon.

Sähkön siirtohintaan vaikuttavat viranomaisen määrittämä sallittu tuottoprosentti ja verkkoon sitoutuneen pääoman määrä eli kantaluku, jolle tuottoprosentti lasketaan.

Heikki Vestmanin mukaan nykyinen valvontamalli sallii yhtiöiden taseista laskettujen todellisten lukujen mukaan ”poskettoman” keskimäärin yli 30 prosentin tuoton omalle pääomalle kaiken lisäksi tilanteessa, jossa investointeja rahoitetaan lähes nollakoroilla.

Sähköverkkojen arvostus on viranomaisen määrittämien yksikköhintojen eli eräänlaisten listahintojen mukaan tällä hetkellä noin 13 miljardia euroa, mutta sähköyhtiöiden taseista laskettujen todellisten lukujen mukaan verkkojen arvo on vain noin kahdeksan miljardia euroa.

– Miten asiakkailta voidaan laskuttaa sellaisesta verkon arvosta, jota ei oikeasti ole? Tilanne on sama kuin kuluttaja pakotettaisiin maksamaan kraanavedestä pulloveden hinta, Vestman vertaa.

Kokoomuksen aloitteessa lähdetään siitä, että hintojen pitää vastata verkkojen oikeita kustannuksia eli verkonarvon pitää vastata todellisuutta ja tuottoasteen pitää heijastella yhtiöiden todellista pääomarakennetta ja sähköverkkotoiminnan erittäin matalaa riskitasoa eli olla matala.

Vestman huomauttaa, että ahnaaseen voitonjakoon ovat syyllistyneet yhtä lailla yksityiset ja julkiset verkkoyhtiöt. Pelkästään kuntien verkkoyhtiöt maksoivat vuosina 2016–2019 voittoa omistajilleen yli 600 miljoonaa euroa.

– Sähköverkkomonopolia käytetään piiloverotuksen muotona kuntaomisteisissa yhtiössä

Heikki Vestmanin mukaan ei ole totta, että EU estäisi kokoomuksen esittämät muutokset sähkömarkkinalakiin.

– Itävallassa on määritelty laissa, mikä on kohtuus ja valvontamallin sisältö. Suomessa laki sanoo vain, että siirtohintojen pitää olla kohtuullisia. Siirtohintojen valvontamalli on viranomaisen vapaassa harkinnassa. Se ei toimi, mikä on nyt nähty. Esitämme, että viranomaisen liikkumavaraa kavennetaan, kun se päättää valvontamallista.

Energiavirasto vastasi esitettyyn kritiikkiin tiistaina toteamalla, että kritiikki ei antaisi oikeaa kuvaa valvonnasta kokonaisuudessaan. Energiavirasto kuitenkin kertoi olevansa valmis useisiin valvontamallin muutoksiin.

Virasto esittää ”kehittämiskohtia” menetelmiin. Yksikköhintojen päivittäminen pienentäisi tuottopohjaa ja kohtuullisen tuottoasteen päivittäminen alentaisi tuottoprosenttia, virasto sanoo.

Heikki Vestmanin mukaan lainsäätäjällä eli poliitikoilla on nyt velvollisuus kantaa vastuunsa ja ryhtyä toimiin.

– Juuri Energiaviraston tunnustamiin epäkohtiin, verkonarvon määrittämiseen ja liian korkeaan tuottoasteeseen kokoomus on vaatinut muutoksia. Hallitus ja virasto ovat siis tulossa vihdoin kokoomuksen linjalle. Tässä on tehty kansallinen moka, ja monopoli on päässyt rellestämään. Nyt on hetki, jolloin rahastuskone pitää sulkea.

– Sähköverkkotoiminta on monopolitoimintaa ja vaatii enemmän sosialismia. Verkkoja ei saa enempää päästää yksityiseen omistukseen. Sinne, missä markkinat ja terve kilpailu eivät voi toimia, tarvitaan tiukkaa valvontaa suomalaisten kuluttajien suojaksi.

Ei voi kilpailuttaa

Sähkön siirtohintoja ei voi kilpailuttaa, vaan sähkön siirto on ostettava siltä yhtiöltä, jonka verkon piirissä kuluttajan kohde on. Sähköverkko on luonnollinen monopoli.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut