Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Mohamed, 17, tienaa rahaa viemällä helsinkiläisten perheiden lapsia harrastuksiin – "Työnhaku on ollut aika helppoa"

Maahanmuutto: Mohamed Aden kerää työkokemusta viemällä pienperheiden lapsia harrastuksiin. Laajasalossa asuvan perheen äiti on tyytyväinen apuun.

Lukion kolmatta luokkaa käyvä Mohamed Aden, 17, ja peruskoulun neljäsluokkalainen Marc Wynne-Ellis hyppivät vauhdikkaasti Pitäjänmäen trampoliinipuistossa. Viikoittain toisensa tapaavasta kaksikosta on tullut harrastekavereita harrastusaputoiminnan kautta, joka tarjoaa työkokemusta maahanmuuttajanuorille.

Pasilassa asuva Mohamed Aden hakee Marcin koulusta, vie hänet harrastukseen julkisella liikenteellä ja saattaa takaisin kotiinsa Laajasaloon.

Adenin tekemän työn taustalla on Job’d helping -toimintamalli, jossa autetaan muun muassa pienperheitä ja ikäihmisiä. Nuoret voivat olla apuna myös tapahtumien järjestämisessä.

Mohamed Aden on tehnyt kaikkia edellä mainittuja töitä. Tällä hetkellä hän auttaa neljän eri pienperheen lapsia pääsemään harrastuksiin ja viettää niissä heidän kanssa aikaa.

Mohamed Aden sanoo, että Job’d-työt ovat poikineet hänelle lisää työmahdollisuuksia.

– Minulle työnhaku on ollut aika helppoa, koska olen saanut esimerkiksi suhteiden kautta uusia töitä. On kiva saada palkkaa, mutta myös nähdä, että muutkin tulevat iloiseksi siitä, mitä olen tehnyt. Kyllä siitä tulee hyvä fiilis, Mohamed sanoo.

Siinä hyötyvät kaikki osapuolet.

Marcin äiti Mia Wynne-Ellis on etsinyt lapselle harrastusta, jossa hän voi käydä koulun jälkeen ilman vanhempaa. Hän ollut toimintaan tyytyväinen.

– Siinä hyötyvät kaikki osapuolet, Mia Wynne-Ellis toteaa.

Job’d on osa Maahanmuuttajanuorten Helsinki -hanketta, jonka taustalla ovat muun muassa Helsingin kaupunki, Me-säätiö ja Pienperheyhdistys ry.

Toiminnan tavoitteena on ratkaista ongelmia, joiden vuoksi moni maahanmuuttajataustainen nuori jää ilman työtä tai jatko-opiskelupaikkaa peruskoulun jälkeen. Hankkeen mukaan näin käy 24 prosentille maahanmuuttajanuorista. Kantasuomalaisilla vastaava luku on neljä prosenttia.

– Suomessa olemme tottuneet siihen, että kaikilla on samat mahdollisuudet. Esitän kysymyksen, onko näin tänä päivänä? Lasten harrastuksissa maksujen takia kaikilla ei ole mahdollisuuksia harrastaa. Jos jätetään maksut pois, kulkeminen harrastuksiin voi tulla esteeksi. Samaan aikaan puhutaan siitä, ettei meidän nuorilla tulevaisuuden toivoilla ole töitä. Tällä tavalla sitä ainakin on, Pienperheyhdistys ry:n harrastusmestari Ville Anttonen kuvailee.