Puolet suomalaisista ottaisi koronarokotuksen, jos sellainen tulisi tarjolle.
Syys-lokakuun vaihteessa tehdyssä kyselyssä kolmasosa vastaajista ei osannut sanoa kantaansa ja viidennes sanoi, että ei aikoisi ottaa rokotetta.
Vakuutuskonserni LähiTapiolan Arjen katsaus -kyselytutkimuksen mukaan kielteisesti vastanneita huolettivat erityisesti rokotteen nopea kehitystyö tai liian suppea lääkekehitys ja rokotteen mahdolliset lieveilmiöt.
– On ymmärrettävää, että uusiin rokotteisiin liittyy ennakkoluuloja ja virheellinenkin tieto leviää sosiaalisessa mediassa herkästi, toteaa LähiTapiolan terveyspalveluiden johtaja ja lääketieteen tohtori Jani Tikkanen tiedotteessa.
Tikkanen pitää todennäköisenä, että koronavirukseen saadaan lähitulevaisuudessa turvallinen ja hyödyllinen rokote.
– Tämän viikon hyvät uutiset koronarokotteen kehityksestä lisäävät luottamusta siihen, että rokote olisi saatavilla pian, mutta eivät vielä tarkoita sitä, että pandemia olisi voitettu.
Kielteisesti koronarokotteeseen suhtautuvien vastauksissa oli melko pienessä roolissa koronarokotusten hyödyllisyyden kyseenalaistaminen.
Rokottamista piti turhana 13 prosenttia ja koronan vaarallisuutta omalla kohdalla epäili 11 prosenttia niistä yhteensä 229 vastaajasta, jotka eivät aikoisi ottaa rokotetta. Näiden vastaajien osuus koko väestöstä on siis noin 2-3 prosenttia.
– Tulosten perusteella voi arvioida, että iso osa vastaajista on valmis vähintäänkin harkitsemaan koronarokotteen ottamista, Tikkanen sanoo.
Hän muistuttaa, että kysely tehtiin syys-lokakuun taitteessa, jolloin tautitilanne oli Suomessa ja kansainvälisesti erilainen.
– Rokotteeseen myönteisemmin suhtautuvien määrä todennäköisesti kasvaa, kun rokotekehitys etenee ja jos pandemiatilanne pitkittyy kansainvälisesti.
LähiTapiolan Arjen katsaus -kyselyyn vastasi syys-lokakuussa 1 070 henkilöä, iältään 15-74-vuotiaita.