"Rahatukoilla fleksataan sosiaalisessa mediassa" – HU haastatteli nuoria Itiksessä, Gabriel, 18: "Muutaman vuoden sisällä tilanne pitäisi Suomessakin saada hallintaan"
2
Kasperin, 15, (vas.) ja Olegin, 15, mielestä kengät ovat pukeutumisessa tärkeitä. – Kengät on hyvä, jos ne ovat hienot, Kasperi sanoo. Päivi Tuovinen
Katso isompi kuvaKimi, 17 ja Niko, 17, pitävät kenkiä pukeutumisessa tärkeinä. Sanna Jompero-Lahokoski
Nuoret: Itiksen kauppakeskuksessa haastatellut Aleksi ja Veera välttävät iltaisin paikkoja, joissa voi törmätä agressiivisiin nuorisoporukoihin.
Vaarallisesti käyttäytyvät ja ryöstelevät nuorisoporukat ovat herättäneet paljon keskustelua ja jopa pelkoja. Ryöstöjen kohteina ovat olleet rahaksi muutettavat merkkivaatteet tai -tavarat.
Helsingin Uutiset kysyi Itäkeskuksessa nuorilta, ovatko merkkivaatteet tärkeitä.
– On ne. Niillä on oma hinta ja arvonsa, sanoo siisteihin kangashousuihin ja vitivalkoisiin merkkilenkkareihin pukeutunut Niko, 17.
– Mutta ei kaiken tarvitse olla jotain merkkiä. Kenkien pitää olla. Se on vaan se juttu, jatkaa Niko.
Niko ja Kimi oudoksuvat otsikoissa ollutta nuorisoilmiötä ryöstelyineen.
– Aika säälittävää, toteaa Niko.
– Itse en lähtisi koskaan sellaiseen. Jos ei ole muuta tekemistä, niin aika huonosti on asiat, Kimi jatkaa.
Aleksi Visakivelle, 18, ja Veera Heinoselle, 16, merkkivaatteet eivät ole tärkeitä. – Ajattelen enemmän hintaa ja sitä että vaatteet näyttävä kivoilta, Heinonen sanoo. Päivi Tuovinen
Osa HU:n Itäkeskuksessa jututtamista nuorista kertoo törmänneensä kaduilla jengimäisiin nuorisoporukoihin, jotka saattavat jopa alkaa huudella perään.
– Kaverille on huudeltu kadulla perään, että anna tavaraa. Mulle ollaan tultu sanomaan, että hei sun puhelin putos. Sanoin, että ei pudonnut ja jatkoin matkaa, poika kertoo.
Gabrielilla on selvä mielipide muita nuoria ryöstelevistä nuorisoporukoista.
– Aika noloa. Hävettää. Se antaa nuorista huonon kuvan. Suurin osa nuorista on tosi fiksuja ja mukavia.
Gabrielin mukaan kaveripiirillä ja sillä että on harrastuksia, on iso merkitys siihen, mitä nuoret vapaa-ajalla tekevät.
– Joskus harrastusten puute voi johtaa rikollisuuteen.
Mallia Suomessakin on haettu Gabrielin mukaan muun muassa Englannista, jossa on katujengejä ja nuoret kantavat mukanaan teräaseita.
– Suomessa ei ole mitään syytä kantaa teräasetta. Muutaman vuoden sisällä tilanne pitäisi Suomessakin saada hallintaan, ettei tule isompia ongelmia.
Gabrielin, 18, vaatteissa takki on suosittu merkkitakki. Muuten merkkivaatteilla ei ole merkitystä. Sanna Jompero-Lahokoski
AleksiVisakivestä, 18, ja Veera Heinosesta, 16, ajatus arvaamattomista nuorisoporukoista tuntuu pelottavalta.
– Kyllä sitä tietenkin miettii iltaisin, jos käy vaikka ulkona syömässä, ettei kulje sellaisissa paikoissa, joissa sellaista porukkaa voi liikkua.
Kummallekaan vaatteiden merkillä ei ole merkitystä.
– Ajattelen enemmän hintaa ja sitä, että vaatteet näyttävä kivoilta, Heinonen sanoo.
Lauri Paavola, 25, ostaa vaatteensa kirpputorilta . – Naurettavaa, että krokotiilin kuva vaatteissa lisää vaatteen hintaa. Paavola katsoo nykyistä nuorisokulttuuria ikänsä puolesta jo vähän kauempaa. – Jengiytymistä, väkivaltaa ja huumeita on ollut aina. Se ei ole nuorilla mikään uusi juttu. Huumeita saa nykyisin helpommin kuin alkoholia. Jos joku asia on kielletty, niin se alkaa kiinnostaa ja lisää käyttöä. Päivi Tuovinen
Lukas Vuorela, 18, ja Milla Yltävä, 18, pukeutuvat kirpputorivaatteisiin.
– On tärkeää, että tykkää vaatteista. Nämä kengät olisivat maksaneet 140 euroa. Uffissa maksoin niistä 35 euroa, Vuorela sanoo.
Lukas Vuorela, 18, ja Milla Yltävä, 18 suosivat kirpputoreja. – On tärkeää, että tykkää vaatteista. Nämä kengät olisivat maksaneet 140 euroa. Uffissa maksoin niistä 35 euroa, Vuorela sanoo. Päivi Tuovinen
Myös Yltävä pitää nuorisoporukoiden ryöstelyitä pelottavina.