Asukkaiden raju pettymys: Äänestivät 100 000 euroa joulutapahtumalle – kaupunki ei järjestäkään

Juhla: Asukkaiden on vaikea ymmärtää, miksi Töölöntorin joulutapahtuma peruttiin vaikka Senaatintorilla järjestetään suuret Tuomaan markkinat.

Yrittäjä Toni Määttä sekä Juha Jutila asensivat keskiviikkona kausivaloja B5 Black -ravintolan katolle. Määttä on harmissaan Töölöntorin joulutapahtuman peruuntumisesta. Hänellä oli tarkoitus muun muassa myydä ulkona grillattua ruokaa ja glögiä. Aapo Siippainen
Aapo Siippainen

Aapo Siippainen

Töölöntorille on luvassa jouluksi silmäkarkkia.

– Sinne tulee Helsingin komein ja kaunein joulukuusi. Laitetaan siihen sellaiset valot, että ihmiset menevät pähkinöiksi. 12-metrinen kuusi pystytetään keskiviikon vastaisena yönä.

Näin sanoo tuottaja Aino Halonen, joka vastaa Töölöntorin jouluohjelmasta.

Hän sanoo, että joulukuusi on aiempaa suunnitelmaa kalliimpi.

– Hinta on tuhti nelinumeroinen summa.

Ohjelma tosin kutistuu vain tuohon metsäylioppilaiden tuomaan joulukuuseen. Alkuperäisen suunnitelman mukaan Töölöntorilla piti esiintyä joulukuun viikonloppuina ”valtakunnallisesti tunnettuja artisteja”. Esiintyjien nimiä Halonen ei paljastaa, mutta niiden odotettiin tuovan paikalle useita satoja ihmisiä.

Helsinkiin kasvoi 8 ravintolan "burgerisuora" – uusin paikka haluaa trendiketjuksi

Helsingin kaupunki arvioi, että esiintyjien tuoma ihmismäärä tekisi tapahtumasta riskialttiin koronan leviämiselle, joten tilaisuudet peruttiin.

– Vaikka kyseessä on ulkotapahtuma, emme halunneet ottaa riskiä. Esiintyjiä olisi tullut katsomaan niin paljon ihmisiä, että heitä olisi ollut vaikea hallita, suunnittelija Ari Tolvanen kulttuurin ja vapaa-ajan toimialalta sanoo.

Helsinkiläiset äänestivät ”Töölöntori eläväksi joulukuisina viikonloppuina” -tapahtuman yhdeksi Omastadi-hankkeista, joka sai 100 000 euroa kaupungin osallistavasta budjetista.

"Ei nykyisellään ilahduta asukkaita, kuten torin pitäisi" – Töölöntorin uuden käytön suunnittelu etenee

Nyt torihanke ohjelmineen on siirretty ensi keväälle. Suunnittelu alueen asukkaiden kanssa jatkuu talvella 2021.

Budjetista on Tolvasen mukaan käytettävissä edelleen ”merkittävä osa”.

Töölöntorilla ei ollut keskiviikkoaamuna yhtään myyjää. Aapo Siippainen

Töölölöiset ovat purkaneet pettymystään muun muassa sosiaalisessa mediassa. Moni on ihmetellyt, miksi esimeriksi isommat Tuomaan markkinat voidaan järjestää Senaatintorilla.

Aira ja Jasmine eivät peräänny Kauppatorilta, vaikka korona nollaa myyntiä – "Tästä saa ruokarahaa"

Tolvanen sanoo, että ero on muun muassa siinä, että Tuomaan markkinoilla on pelkkää myyntiä. Töölöntorilla olisi ollut ohjelmaa.

Olisiko Töölöntorin tapahtuma voitu järjestää ilman tähtiesiintyjiä?

– Torilla olisi ollut mahdollista järjestää pienimuotoista asukkaiden tuottamaa ohjelmaa. Järjestöt eivät kuitenkaan halunneet sitä, koska koronaohjeet ovat niin tiukat. Esimerkiksi Töölö-seuran perinteinen kuusijuhlakin on peruutettu, Tolvanen sanoo.

Tuleeko Töölöntorille lasinen kauppahalli ja luistinrata? – Vapaavuori: "Elävää keskieurooppalaista torikulttuuria"

Onko Töölöntorilla jouluna mitään myyntiä?

– Torilla on kymmenkunta vakituista myyjää, joista osa saattaa tulla myymään. Ehdoista joustetaan joulun aikana niin paljon kuin mahdollista, että esimerkiksi käsityöläiset voivat tulla myymään omista teltoistaan tuotteitaan. Mutta olisiko ylimääräisiä myyjiä tulossa, se jää nähtäväksi. Toistaiseksi kukaan ei ole ilmoittautunut, sanoo Tukkutorin tiimipäällikkö Merja Sorakari.

Viime keskiviikkona aurinko paistoi Töölöntorilla kirkkaasti. Torilla ei ollut aamupäivällä kuitenkaan yhtään myyjää. Myös Cafe Tiinan -luukut pysyivät kiinni.

– Yleensä täällä on aina edes joku perunanmyyjä, ja saa kahvia, sanovat keskellä tyhjää toria seisoneet Pekka ja Leena Heiskanen.

Toritapahtuman peruuntuminen oli heille ikävä uutinen.

– Se oli huono päätös. Pienikin virkistys ja ulkona käynti on hyväksi, vaikka kuuluisi riskiryhmään. Maskeja on olemassa.

Vaikka Heiskaset eivät ole asuneet Töölössä vuosikymmeniin, käyvät he Töölöntorilla säännöllisesti. Torin ympärillä olevat kivijalkamyymälät ja erikoisliikkeet houkuttelevat.

– Täällä on hyvä kenkäkauppa. Varmasti olisimme tulleet, jos täällä olisi jouluna jotain ohjelmaa.

"Sabotaasi, kelvoton suunnitelma" – Helsingin aie muuttaa suosittua ratikkalinjaa raivostuttaa

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut