Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Koronarokotteita voi tulla myyntiin jo joulun tienoilla – Normaaliin elämään ei päästä vielä hetkeen

Koronarokotetta saattaa olla myynnissä Euroopassa jo joulun tienoilla, arvioi Fimean lääkevalmisteiden arviointiprosessin vt. johtaja Marjo-Riitta Helle THL:n tiedotustilaisuudessa tiistaina aamupäivällä.

Euroopan lääkevirastolta (Ema) on haettu lupaa neljälle eri rokotteelle, hän kertoi. Lupia myönnetään nyt nopeutetulla käsittelyllä.

Se, miten pian päästäisiin palaamaan normaaliin elämään, riippuu THL:n ylilääkärin Hanna Nohynekin mukaan siitä, milloin rokotteista on saatu laumasuoja. Se vaatisi, että rokote on 60–70 prosentilla väestöstä.

Rokottamaan voidaan päästä alkuvuodesta. Aikaa menee kaksi kertaa niin kauan kuin influenssarokottamiseen, koska rokotteita tarvitaan kaksi ennen kuin immuniteetti kehittyy.

Aiemmin uuden rokotteen kehittäminen kesti 12 vuotta, koronarokote on kehitetty 10 kuukaudessa, sanoi Hanna Nohynek.

Hänen mukaansa tämä on mahdollista yhteistyöllä ja sillä, että yleensä peräkkäisiä kehitysvaiheita on nyt limitetty.

Kaksi koronarokotetta on Nohynekin mukaan täysin uudenlaisia rna/dna-rokotteita, jollaisia ei ole koskaan ennen tuotu markkinoille.

Lisäksi on perinteisempiä rokotetyyppejä.

Nyt kehitteillä olevat koronarokotteet pyrkivät estämään ensisijaisesti taudin kehittymistä. Se, vähentävätkö nämä rokotteet myös tartuttavuutta, selviää Nohynekin mukaan vasta myöhemmin. Tartuttavuuden vähentäminen tarkoittaa, että rokotettu ei myöskään levitä virusta muille.

Varsinkin rna-rokotteet vaikuttavat Nohynekin mukaan hyvin tehokkailta myös ikäihmisissä.

Parhaillaan kehitteillä on peräti 261 koronarokotetta. Näistä 58 on edennyt kliinisiin tutkimuksiin. Kliininen tutkimus tarkoittaa ihmiskokeita. Sitä ennen valmisteen turvallisuutta on jo selvitetty muilla konsteilla, valotti Marjo-Riitta Helle.

Nohynek esitteli kolme potentiaalisinta rokotetta, joiden kaikkien tehokkuus ja turvallisuus on ollut hyväksyttävä.

Pfizerin ja Biontechin rokote on erittäin tehokas, jopa 95 prosenttia lehdistötiedotteen mukaan. .

– Näin hyviä rokotteita harvoin saadaan, Nohynek kommentoi.

Myös sivuvaikutukset ovat olleet lieviä. Hankaluus on se, että koronarokotteet vaativat kylmäsäilytyksen -70 asteessa.

Myös Modernan rna-rokote on ollut lupaava, teho 94 prosenttia. Sen kylmäketju on hieman helpompi, -20 astetta.

Oxford Oxford Astra Zenecan teho on ollut hieman matalampi, 70 prosenttia. Tästä tutkimuksesta on tulossa tietoa myös tartuttavuudesta. Sen säilytykseen riittää tavallinen jääkaappilämpötila.

Rokotteiden turvallisuutta seurataan Helteen mukaan niiden koko elinkaaren ajan EU-tason yhteistyönä muun muassa haittavaikutusilmoitusten kautta.

Ema järjestää yleisötilaisuuden covid-19-rokotteista 11. joulukuussa.

Päivitetty 1.12.klo 11.26: Päivitetty jutun alkuun Nohynekin arvio siitä, miten nopeasti päästään palaamaan normaaliin elämään ja tieto rna-rokotteiden tehosta ikäihmisillä. klo 14.28: Muokattu tiedotustilaisuuden aikamääre muotoon "tiistaina aamupäivällä".