Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

K-kaupan Kati latasi hyllynpäätyyn 39,99 euroa maksavia olutpulloja – "Innokas kokeilemaan kaikkea uutta"

Moni Redin asiakas on saattanut hieraista silmiään K-Supermarketin juomaosastolla, jossa oluthyllyn päädyssä myydään 39,99 euroa maksavia olutpulloja.

Kyseessä on belgialaisen Brouwerij 3 Fonteinen -panimon 5,3 prosenttisen Hommage-olut. Vaikka pullokoko onkin 0,75, nousee litrahinta yli 53 euroon.

Joko olet juonut? Legendaarinen suomalaisolut palaa Alkoon – hinta halpenee

 – Kyseessä on nimisuojattu belgialainen lambic-olut, jota valmistetaan vain tiettyyn aikaan vuodesta, kun lämpötilat ja olosuhteet ovat optimaaliset. Kyseiset oluet vaativat aikaa ja työtä, jolloin hintakin nousee korkeaksi. Erät ovat pieniä, joten saatavuus on hyvin rajallinen,sanoo kauppias Teemu Tikkala Helsingin Uutisille.

Tikkala kertoo, että kyseistä olutta saatiin hyllyyn parikymmentä pulloa, joista vajaa puolet on nyt myyty.

– Osastovastaavamme Kati on hyvin innokas kokeilemaan kaikkea uutta, ja hänen ansiosta saimme tämän oluen myyntiin. Yleisesti lambic-oluita riittää Suomessa vain muutamaan paikkaan myytäväksi.

Helsinkiläisen Pien-olutkaupan hyllystä löytyy myös tätäkin kalliimpi maitokauppavahvuinen olut. Saman 3 Fonteinen -panimon Framboos Oogst maksaa kotiin ostettuna 43,20 senttiä.

– Pian tosin julkaisemme kahta eri 3 Fonteinen Speling -sarjan olutta, jotka maksavat 49 euroa pullo. Tiedän, että ne myyvät loppuun hetkessä. Näitä oluita kun on saatavilla maailmanlaajuisesti vain noin 20:ssa baarissa, ja kaikki on tarkoitettu ainoastaan paikanpäällä juotaviksi. Covid-tilanteen takia panimo on kuitenkin auttanut baareja ja antanut erikoislupia myydä olutta ulos, sanoo Pienen omistaja Erkki Häme.

Halvasta oluesta tunnettu pubiketju avasi Triplassa – naapuriravintola iski "astetta kovemman tarjouksen"

Myös Häme vahvistaa, että oluiden korkea hinta johtuu uniikista valmistustavasta, tekemiseen menevä ajasta sekä raaka-aineiden kustannuksista. Hänen mukaansa lambic-oluen valmistamiseen kuluu keskimäärin neljä vuotta, kun massaoluet syntyvät viikoissa.

–Kyseessä on spontaanikäytetty olut reilusti yli sata vuotta vanhalta panimolta. Oluen vierteeseen ei lisätä hiivaa, vaan se saa kaiken omalaatuisesta Belgian Zenne-laakson ilmasta luontaisesti olevista hiivoista. Olutvierre siis valmistetaan illalla, jätetään panimon ikkunat auki yöksi, ja aamulla vierre on saanut ilmasta tarpeeksi hiivaa. Jotta ulkolämpötila on hiivan käymiseen sopiva, voidaan olutta tehdä vain osan vuodesta, joka vähentää vuosittaisia tuotantomääriä.

Lambic-oluet ovat maultaan usein erittäin happamia.

– Lambic on myös siitä erikoinen olut, että se yleensä vain paranee vanhetessaan. Maun "kulmat" pyöristyvät ja kompleksisuus kehittyy upeasti. Lambiceja voi säilyttää vuosikymmeniä – itselläkin on yksi pullo 40-luvulta odottamassa oikeaa avaushetkeä. Myös mitä vanhempi pullo on – sitä arvokkaampi se on, Häme kertoo.

Alkoholittomien oluiden suosio kasvaa – nyt tuli jo ensimmäinen prosentiton joulubissekin

Lukijat ylistävät Helsingin parhaita hampurilaisia: "Uskomaton makuelämys!" – vielä ennätät äänestää omaa suosikkiasi

Joko olet juonut? Legendaarinen suomalaisolut palaa Alkoon – hinta halpenee

Minuuttibaari maistatti kirsikkaolutta ja sahtia on saanut Ruoholahdesta – tässä oluenystävän tärpit Rautatientorilta länteen

Suomalaisen kulttioluen paneminen loppui vuosikymmeniä sitten – Kuva: piraattiversioita myydään yhä maailmalla

Panimoravintolaan tulossa jopa 300-paikkainen terassi – Gardenian vuokranneet yrittäjät saivat arvokkaan vinkin asiakkaaltaan