Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Suosittu keikkapaikka pahoissa talousvaikeuksissa Helsingissä: ravintola suljettiin yllättäen ja työntekijöitä irtisanottiin – "Päätös oudoksutti"

Aktiivisesta konserttitoiminnasta tunnettu Musiikkimuseo Fame yrittää estää konkurssiuhan syyskuussa alkaneella yrityssaneerauksella. Triplassa toimivan museon hallituksen puheenjohtaja Mikko Vanni sanoo Helsingin Uutisille, että koronan aiheuttamat menetykset ovat noin 1,5 miljoonaa euroa.

– Taloudellinen tilanne on tiukka ja se johtuu sataprosenttisesti koronaviruksesta.

Kuudesta vakituisesta työntekijästä museo on irtisanonut kaksi.

Velkajärjestelyistä huolimatta museon toiminta on jatkunut lähes normaalisti.

– Museossa ei ole ollut asiakkaita menneen viikon aikana käytännössä ollenkaan, mutta pidämme ovet toistaiseksi auki. Olemme yksityinen toimija, eikä meillä ole määräystä laittaa museota kiinni. Useimmista muista Suomen museoista poiketen olemme auki joka päivä.

Hyväntekeväisyysjärjestöjen omistaman Kanresta Oy:n pyörittämä Famen ravintola on toistaiseksi suljettu. Päätös tehtiin lyhyellä varoitusajalla, koska vielä sulkemisen jälkeenkin lähialueiden asukkaille jaettiin ravintolan tarjouksista kertovia mainoksia.

Kuva: Viime talvena puretun Nosturin legendaarinen takahuone rakennettiin uusiksi Pasilaan – sisäänpääsyn hinta on "aika tyyris"

Ennen maaliskuun koronasuosituksia ja -määräyksiä Famessa saattoi käydä lauantaisin noin 600 asiakasta päivässä. Korona-ajan parhaina päivinä määrä oli 200, mutta useimpina huomattavasti vähemmän. Kevään koronarajoitusten aikaan museo oli 2,5 kuukautta kiinni.

Museo avattiin viime vuoden lokakuussa.

– Alku oli loistava. Viidessä kuukaudessa kävijöitä oli 40 000. Tällaiselle museolle on Suomessa selvästi iso tarve, Vanni kertoo.

Halvasta oluesta tunnettu pubiketju avasi Triplassa – naapuriravintola iski "astetta kovemman tarjouksen"

Fame järjesti yli 30 konserttia viime kesänä museossa ja sen terassilla sekä alkutalvesta kolme konserttia Triplan kauppakeskuksen kulttuuriaukiolla. Vanni oli tyytyväinen, kuinka Eino Grön, Happoradio, Joona ja Jani Jalkasen Kari Tapio -konsertit houkuttelivat korona-aikana sopivasti yleisöä paikalle.

– Konserteilla oli kuitenkin suurempi merkitys markkinoinnin kuin liiketoiminnan kannalta.

Famessa on pidetty myös muun muassa Konkarikeskiviikkoja, joissa Seppo Hovin, Mape Veijalaisen, Päiviö Pyysalon kaltaiset suomiviihteen legendat ovat keskustelleet yleisön kanssa musiikin historiasta.

Fame haki Helsingin kaupungilta tänä vuonna noin 265 000 euron korona-avustusta, mutta jäi ilman. Vanni uskoo, että kielteinen päätös liittyy muun muassa siihen, että Fame on yksityinen ja kaupallinen toimija.

– Kyllä se päätös oudoksutti. Tukea on haettu Famen kannatusyhdistykselle ja olemme ilmoittaneet voivamme luopua voitontavoittelusta tarvittaessa, Vanni sanoo.

Vanni on muutenkin pettynyt kaupungin sitoutumisesta museoon. Hän on kuitenkin kiitollinen kaupungin kehitysavusta, jota tulee kolmen vuoden aikana reilut 200 000 euroa.

– Se on merkittävä summa, mutta kaupunki ei lähtenyt mukaan sillä tavalla kuin alunperin oli tarkoitus.

Voiko museon toiminta loppua kokonaan?

– Totta kai lähdemme siitä, että konkurssia ei tule. Jos saneerausprosessi ei mene läpi, eikä tarvittavaa rahoitusta saada, on enää vähän toimenpiteitä jäljellä.

Vanni sanoo olevansa luottavainen opetus- ja kulttuuriministeriöltä ja säätiöiltä haettaviin tukiin. Wihuri Säätiöltä ja Musiikin edistämissäätiöltä tukea on jo saatukin.

Famen vaihtuvana näyttelynä on kesästä asti ollut suomalaisen metallimusiikin vientivalteista kertova Metal Export. Sen aukioloaikaa jatketaan ensi vuodelle.

– Tammikuun lopulla on tarkoitus avata Sibeliukseen keskittyvä näyttely. Suomalaisen musiikin kunniagalleriaan lisätään samalla yhdeksän uutta nimeä.

Jaana Kuula astui Triplan musiikkimuseoon ja koki ylitsevuotavan tunnevyöryn – "Ei sitä soittoa voi liikuttumatta kuunnella"

Helsinkiläinen museo antaa harvinaisen suojatarvikkeen jokaiselle asiakkaalle ilmaiseksi – listasi 10 poikkeusjärjestelyä

Vuoden viimeisenä päivänä 20 000 vierailijan raja rikkoutui Musiikkimuseossa

Uusi museo avautuu Pasilan ytimeen – tulee osaksi kauppa- ja elämyskeskusta