Kaupat varautuvat joulun alla ennätysmäisiin ruuhkiin – Näin vältät pahimman ryysiksen

Kulutus: Ruokajätit varautuvat ennätyskoviin jouluruuhkiin.

Prisman Herttoniemessä oli rauhallista kolmen aikaan, mutta sen jälkeen alkoi jo vilkastua. Anniina Virtanen
Anniina Virtanen

Anniina Virtanen

Kaupat varautuvat tänä vuonna vilkkaaseen joulukauppaan. Jouluruuhkissa turvavälien pitäminen voi olla haastavaa, joten kauppojen johtajat suosittelevat hyödyntämään kauppojen joulunajan laajennettuja aukioloajoja ja ennakointia jouluostoksissa.

– Ruuhkia tasaa se, jos jokainen jo hyvissä ajoin varautuu jouluun, eikä jätä kaikkia ostoksia viimeisiin päiviin. Hyvin säilyviä tuotteita voi ostella jo nyt joulua ajatellen, niitä on hyvin tarjolla, HOK-Elannon Prisma ketjujohtaja Anu Tuomaala vinkkaa.

Helsinkiläinen Saga viettää jouluaaton Netflixin kanssa – Prisman ketjujohtaja ennakoi: "Pienet pakkauskoot ovat tänä vuonna suosittuja"

Ymmärrettävästi tuoretuotteet, kuten vaikkapa joulupöydän kala täytyy ostaa lähellä h-hetkeä.

– Siksi myös palvelutorit palvelevat normaalia laajemmilla aukioloajoilla, Tuomaala sanoo.

Hän uskoo, että jouluviikon maanantain, tiistain ja keskiviikon lisäksi myös edeltävä viikonloppu voi olla vilkas. Jos ruuhkilta haluaa välttyä, ovat myöhäisilta, yöaika tai varhainen aamu yleensä hiljaista aikaa kaupoissa.

Turvavälien tärkeys korostuu joulun ruuhkissa. Anniina Virtanen / arkisto

Kauppaketjujätit uskovat, että verkkokaupan osuus on joulunakin merkittävä, mikä osaltaan tasaa ruuhkia. Keskon Etelä-Suomen aluejohtajan Timo Heikkilä sanoo, että verkkokaupan keräilyyn on varmasti haalittu kaikki osaavat kädet. HOK-Elannolla ravintola-alalta on saatu lisätyövoimaa joulun aikaan.

– Uskon, että verkosta ostetaan monia perustuotteita, mutta varmasti tuoretuotteita, mitä perinteisesti palvelutorilta ostetaan, halutaan käydä myös itse valitsemassa, Tuomaala pohtii.

Kun koronakriisi iski, vallilalainen Janne, 36, organisoi vähävaraisille maskijakelun ja riskiryhmäläisille lääketoimituksia – "Kaikkien apu tuli tarpeeseen"

Keväisenkaltaista hamstrausilmiötä ei ainakaan vielä ole nähtävissä.

– Keväällä lyötiin niin sanotusti ennätyksiä. Kevään myyntivolyymit eivät olleet joulun luokkaa, vaikka kovat olivatkin. Se oli silloin jotain todella poikkeavaa, ja toivon, että samanlaista ilmiötä ei joulun alle tule. Tavaraa kyllä riittää. Mitään merkkejä hamstrausbuumista ei ole, Tuomaala sanoo.

Timo Heikkilä toteaa, että keväällä valmius ei ollut niin korkealla kaikkien toimintojen osalta. Keväällä hamstraus kohdistui tiettyihin tuotteisiin tai tuoteryhmiin. Nyt hyllyissä ja varastossa on varauduttu joulunajan vilkkaaseen kauppaan, kuten aina.

Pääkaupunkiseudun koronanyrkki: Rajoitukset jatkuvat joulun ja uudenvuoden yli – "Lasten siirtäminen etäopetukseen tulee olla viimesijainen keino"

Joulu

Aukioloaikoja laajennettu

Helsingin alueen Prismoista Itäkeskuksen, Triplan ja Kaaren Prismat palvelevat aina ympärivuorokautisesti, myös joulun pyhinä.

16. joulukuuta alkaen myös Herttoniemen, Malmin ja Viikin Prismat ovat auki ympärivuorokautisesti jouluaattoon kello 18 saakka.

Joulupäivänä Prismat ovat avoinna klo 10–21. Tapaninpäivänä palataan normaaliin aukioloon.

Muun muassa Kaaressa, Triplassa ja Itäkeskuksessa Prisman palvelutorit ovat joulua edeltävinä päivinä maanantaista keskiviikkoon auki läpi yön. Muissa on pidennettyjä aukioloja.

Myös esimerkiksi K-Citymarketit Helsinki Eastonissa ja Helsinki Ruoholahdessa pitää kaupan ja palvelutiskin auki läpi yön 22.–23. joulukuuta.

Lidl kertoo sulkevansa Suomen kaikki myymälät joulupäiväksi. Aattona ketju palvelee klo 16 asti ja myymälät aukeavat jälleen Tapanina.

Ruoan verkkokaupat ruuhkautuivat ja kuljetusajat venyvät – kauppias: "Osa tilauksista todella valtavia"

Makaronitehtaalla Hyvinkäällä painetaan töitä nyt kolmessa vuorossa – "Makaroni ja suomalainen vilja eivät ole loppumassa"

Elintarvikeketjujen johtajat rauhoittavat koronasta huolestuneita – "Ruoka ei Suomesta lopu, maltti on valttia"

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut