Naapuriapu: Helsinki-mitalilla vastikään palkittu Tarmo Kontunen kannustaa kaikkia vapaaehtoiseen auttamistyöhön.
Viisi vuotta Pohjois-Haagassa ja lähemmäs 40 vuotta Helsingissä asunut Tarmo Kontunen, 69, on eläkkeellä, mutta tekemistä riittää.
Normaaliaikana mies käy usein Hopeatien palvelutalossa auttamassa esimerkiksi tiskien keräämisessä tai asukkaiden ulkoilutuksessa.
Nyt kun palvelutalo on kiinni, hän tapaa lähes päivittäin naapurissaan asuvia ystäviksi muodostuneita ikäihmisiä ja auttelee milloin missäkin.
– Jos joku esimerkiksi sanoo, että televisio on mennyt pimeäksi tai lamppu on sammunut, käyn katsomassa. Joku ei näe kirjoittaa hyvin, niin autan siinä, kuuntelen myös vähän uutisia toisten puolesta, Kontunen luettelee.
– Olen sanonut, että olen käytettävissä, jos olen paikalla. Puhelinnumeroa en ole jakanut kovin paljoa. Ajattelin, että jos haluan olla yksin, niin sekin mahdollisuus on, etten aja itseäni ihan piippuun, hän jatkaa.
Siksi hän aikoo pitää välillä vapaaehtoistyöstä vapaatakin.
Ei tiedä, miten läheinen suhde siitä kehkeytyy.
Pyyteettömän auttamisen vuoksi Tarmo Kontuselle myönnettiin joulukuun alussa Helsinki-mitali. Kultaiset Helsinki-mitalit ovat kaupungin korkein tunnustus, joiden antamisesta kaupunginhallitus päättää vuosittain. Palkintoperusteissa mainitaan, että Kontunen on lainannut jopa kaupungilta pyörätuolin, että on kyennyt auttamaan naapuria tämän kauppareissulla.
Nuorten kuuntelija ja vanhuksia auttanut vihannesmyyjä palkittiin Helsinki-mitalilla
– Olin kovin yllättynyt. Mutta erittäin tyytyväinen, että yleensäkin tätä vapaaehtoistyötä saadaan esille. Olisi hyvä, että muulloinkin kuin näin korona-aikana, Kontunen toteaa.
Hän on pitänyt ikäihmisiä arvossa jo nuorempana.
– Olen halunnut kuulla historiikkia jokaisen henkilön omasta elämästä. Isovanhemmilta aikanaan myös. Ilman sitä ei oikein ymmärrä, että miksi pitäisi olla kiitollinen tästä päivästä, Kontunen tiivistää.
Hän toivoo, että kaikilta löytyisi edes vähän aikaa naapuruston ikäihmisille.
– Joka päivä on hyvä päivä sanoa vanhukselle ”päivää”. Kysyä, mitä kuuluu tai voiko auttaa jotenkin, kantaa vaikka kauppakassia. Tai ihan vaan jutella. Ei sitä tiedä, miten lämmin ja läheinen suhde siitä kehkeytyy.