Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sairaanhoitajien työtä ylistävä seinämaalaus poistetaan Helsingissä – trendialueelle tulossa lisää ravintoloita ja jopa kaksi panimoa

Koronan eturintamassa työskentelevien sairaanhoitajien kunniaksi keväällä maalattu katutaideteos on herättänyt runsaasti huomiota Vallilan Konepajalla. Supersankariksi paljastuva sairaanhoitaja häviää kuitenkin katukuvasta lähikuukausien aikana, koska kyseinen varastorakennus puretaan.

Vallilan Ratapiha Oy on laittamassa vauhtia omistamiensa rakennusten kehittämiseen. Yhtiö on yksi alueen suurimmista toimijoista Bruce Oreckin tunnetuksi tekemän The Train Factoryn ohella.

Ratapiha omistaa VR:n vanhoista rakennuksista korkeasta piipusta tunnetun Voimalan sekä sen vieressä olevan Pajan ja pahasti ränsistyneen Lasipalatsin.

– Lasipalatsin kehityshanke etenee jo tänä vuonna. Lasipalatsiin rakennetaan uutta lämmintä tilaa ensi vuonna, kun lupa-asiat saadaan kuntoon. Sisälle tulee toimistoja ja Aleksis Kiven kadun puoleiseen päätyyn ravintola, sano hallituksen puheenjohtaja Henrik Hemmilä.

Vallilan Ratapihan vuokralaisena on ollut tähän asti vain yksi ravintola: kesäterassina kahden vuoden ajan palvellut Konepaja Biergarten. Se on toiminut Voimalan ja Pajan välisellä alueella.

– Sopimus Biergartenin kanssa jatkuu ainakin ensi kesän. Konsepti on ollut kiva ja ihmiset tyytyväisiä. Tarkastelemme sen jälkeen, miten alue muuttuu.

Hemmilän mukaan heidän rakennuksissa on tilaa korkeintaan kahdelle ravintolalle.

– Panimot ovat olleet valtavan kiinnostuneita alueesta. Voimalarakennus voisi toimia panimoravintolana.

Myös Bruce Oreck on kertonut etsivänsä panimoa yrityksensä tiloihin.

Hemmilän tavoitteena on viedä Konepajaa kohti ”keskieurooppalaista ja teollisuushenkistä ympäristöä”.

Toistaiseksi Vallilan Ratapiha Oy:n omistamissa tiloissa on muun muassa valokuvausstudio ja rakennusalan yrityksiä.

– Uskon, että Konepajan alue on parhaimmillaan viiden vuoden kuluttua, kun se löytää tapansa olla ja katualueet saadaan siisteiksi. Vuokralaiset tulevat tänä aika muuttumaan kaupunkiympäristöön paremmin sopiviksi, Hemmilä kertoo.

Yleisölle ovet ovat auki muun muassa katutaidetarvikkeita myyvässä Molotow Finlandissa. Yritys on teettänyt tämän jutun alussa mainitun katutaideteoksen. Molotow on toiminut Konepajalla noin vuoden ajan. Taiteilijatarvikkeiden lisäksi se toimii myös galleriana ja työpajatilana.

– Kiinnostuimme Konepajasta muun muassa sen takia, koska alue on ollut merkittävässä roolissa Helsingin katutaidekulttuurin kehittymiselle menneinä vuosikymmeninä, sanoo yrittäjä Aku Djedidi.

Hän viittaa edesmenneeseen Pasilan galleriaan eli graffitien seinustamaan vanhaan junatunneliin.

Molotowin vieressä olevaan tyhjään teollisuushalliin on tulossa kevään aikana Parkour Akatemia.

Djedidi on huomannut, että suurella Konepaja-alueella asioivien on vaikea löytää etsimäänsä yritystä.

– Toivottavasti opasteet paranevat, kun esimerkiksi kaupungin katutyöt valmistuvat.

Konepajalle rakennetaan tällä hetkellä myös leikkipuistoa ja päiväkotia. Konepajan alueelle rakennetaan myös lisää asuntoja sekä MTV:n Pöllölaakson toimitiloja.