Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"Vuosi on ollut katastrofaalinen" – Kauppatori on kuin haamu entisestä: Helsinki suunnittelee uutta yhtiötä pelastamaan torit ja kauppahallit

Yrittäjät: Asiakkaat ovat kaikonneet Kauppatorilta lähes täysin. Vielä yrittäjät eivät ole sanoneet vuokrasopimuksiaan irti.

Kauppatorin yrittäjät ovat tänä vuonna saaneet koronan lisäksi muitakin vakavia iskuja.

Torin ainoa grilliyrittäjä Sami Ylitalo joutuu lopettamaan toimintansa vuodenvaihteessa (HU 4.12.).

Syynä lähtöön on se, että kaupungin mielestä grilli ei sovi enää Kauppatorin uuteen ilmeeseen.

– Tähän asiaan minulla ei ole oikeastaan kommentoitavaa, koska grilli ei ole Tukkutorin vuokralainen, kertoo Tukkutorin toimitusjohtaja Elina Siltanen.

Koronavuonna torikorttelit ovat hiljentyneet täysin, eikä asiakkaita Kauppatorilla ole enää kuin häive entisestä.

– Tämä vuosi on ollut katastrofaalinen Kauppatorin kauppiastoiminnalle. Kaikki lähialueen työpaikat kaupungintaloa ja monia ministeriöitä myöten ovat täysin hiljentyneet, eikä turisteja ole koronan vuoksi ollut, harmittelee Siltanen.

Koronakriisin jälkeen meidän on oltava iskussa.

– Lisäksi Kauppatori poikkeaa olennaisesti esimerkiksi Hakaniementorista jo asiakasvirtojensa vuoksi.

Tuoreen selvityksen mukaan Vanhan Kauppahallin ympärillä asuu 750 metrin säteellä 1 200 mahdollista asiakasta. Kauppatorilta nekin puuttuvat.

Tilanne on siis vakava.

– Yrittäjät eivät ole vielä sanoneet vuokrasopimuksiaan irti, mutta veitsenterällä ollaan, Siltanen arvioi.

– Reilun sadan torikauppiaan joukossa on paljon sellaisia, jotka yrittävät torilla jo useammassa peräkkäisessä sukupolvessa. Muun muassa Toripojat ja Tuomaan Kala ovat tästä hyviä esimerkkejä.

Siltasen mukaan synkkyyteen ei kuitenkaan ole enää varaa, vaan torikaupan tulevaisuuteen on yhä sitkeästi uskottava.

– Jossain vaiheessa koronakriisi kuitenkin menee ohi ja silloin meidän on oltava hyvässä iskussa.

Niin Kauppatorin kuin muidenkin torien ja kauppahallien pelastusköydeksi kaupunki on suunnitellut Helsingin Tukkutorin ja Helsingin Leijona Oy:n yhdistämistä.

Tavoitteena on kehittää torien ja kauppahallien konsepteja ja toimintaedellytyksiä entistä määrätietoisemmin.

Uusi yhtiö on tarkoitus perustaa vuoden 2021 alkupuolella ja sen suunnitellaan aloittavan toimintansa heinäkuun alussa. Yhtiö on täysin Helsingin kaupungin omistama.

Kauppatorilla on paikkana takanaan mittava historia, sillä se rakennettiin jo 1800-luvun alussa, kun Helsingistä leivottiin Suomen suuriruhtinaskunnan pääkaupunki.