Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Rakettien myyntikieltoa vaativa kansalaisaloite jäi koronan jalkoihin

Ilotulitemyynti on ollut taas hyvässä vauhdissa.

Tilanne on pettymys tahoille, jotka panivat pari vuotta sitten alulle ilotulitteiden kuluttajamyynnin kieltämistä vaatineen kansalaisaloitteen. Aloite keräsi yli 65 000 allekirjoitusta.

Aloitteen alullepanijat lähettivät joulukuun alussa tiedotteen, jossa ihmettelivät aloitteen jumittumista eduskunnassa.

Eduskunnan talousvaliokunta on vastaanottanut aloitteen jo marraskuun lopussa 2019, mutta tietoa mahdollisista toimenpiteistä ei ole vielä tullut.

– Lakimuutoksen lykkääntyminen yli vuodella tarkoittaa ilotulitehaittojen jatkuvan edelleen vastaavan ajan. Tämä on tietysti kaikkien osapuolten kannalta harmillista, sanoo kansalaisaloitteen alullepanijoiden tiedotteessa yksi alullepanijoista, Helsingin eläinsuojeluyhdistys Hesyn entinen puheenjohtaja Hannele Luukkainen.

Talousvaliokunnan sihteeri, valiokuntaneuvos Teija Miller kertoo, että vastuuhenkilöille on ilmoitettu, missä vaiheessa käsittely on.

Vammautuneiden vuotuiselle määrälle ei voida asettaa hyväksyttävää rajaa.

Professori Tero Kivelä

– Aloitteentekijöille on vastattu sähköpostitse 18.11.2020, että ”Näissä epätavanomaisissa oloissa, mitä likimain koko vuosi 2020 on ollut, talousvaliokunta on kuitenkin muotoutunut yhdeksi eduskunnan ruuhkaisimmista valiokunnista. Toimintaamme ohjaavan valiokuntaoppaan mukaan valiokuntien tulee priorisoida hallituksen esitysten ja valtioneuvoston kirjelmien käsittely. Olemme aika ajoin arvioineet mahdollisuuksia sisällyttää kokouksiin myös muita, pitkään meillä vireillä olleita asioita, mutta erityisesti korona-poikkeuslait ovat osoittautuneet sillä tavoin aikaa vieviksi, että aloitteiden käsittely on joutunut väistymään.”

Ilotulitealoite on siis jäänyt eduskunnassa koronaepidemian jalkoihin.

– Aloitteen käsittelyn aikataulua arvioitaessa on otettava huomioon myös, että siltä osin, kun lainsäädännöllä rajoitettaisiin elinkeinonharjoittamisen vapautta, tätä rajoitusta tulee arvioida myös perustuslain säännösten valossa. Tämän arvion tekeminen kuuluu perustuslakivaliokunnan toimivaltaan.

Teknisen turvallisuuden lainsäädäntö on Millerin mukaan säädeltyä pitkälti EU-tasolla. Lainsäädäntöä voidaan kuitenkin hänen mukaansa tehdä myös kansallisesti.

Kansalaisaloitteessa vaaditaan käytännössä, että kotikäyttöön ei enää myytäisi tähtisädetikkua vaarallisempia pyroteknisiä tuotteita.

Kieltoa aloitteessa perustellaan ilotulitteiden aiheuttamien erilaisten vammojen, eläinten pelkotilojen sekä ympäristön pilaantumisen ehkäisyllä.

– Ilotulitteet aiheuttavat joka vuosi silmävammoja. Vammautuneiden määrä on pysytellyt vuodenvaihteen 2011 jälkeen 11–19 vuosittaisessa uhrissa. Poikkeuksena oli viime vuodenvaihde, jolloin silmävammoja sai viisi kansalaista, todennäköisesti kansalaisaloitteen aiheuttaman runsaan tiedottamisen ansiosta. Vammautuneiden vuotuiselle määrälle ei voida asettaa hyväksyttävää rajaa. Ilotulitteiden käytön salliminen vain ammattilaisille olisi lääkäreiden näkökulmasta selkeä viesti, että jokainen ilotulitteista aiheutunut vamma on liikaa, sanoo silmätautien klinikan ylilääkäri, professori Tero Kivelä aloitteen vastuuhenkilöiden tiedotteessa.