Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Myydään 100 selliä ja kirkko – valtio myy nyt todella erikoista kohdetta

Rakentaminen: Senaatti myy Keravan vankilasta 12 hehtaaria maata ja 11 rakennusta. Ne ovat pääosin heikossa tai tyydyttävässä kunnossa.

Keravalla tulee ensi vuoden puolella myyntiin varsin erikoinen kohde.

Senaatti-kiinteistöt myy tyhjillään olevan Keravan vankilan rakennuksineen.

Ostaja saa haltuunsa muun muassa kirkon, sata selliä sekä useita suojeltuja asuinrakennuksia Keravanjoen varrelta.

Valtiolla ei ole enää käyttöä omistamilleen rakennuksille, koska uusi 136-paikkainen avovankila otettiin syyskuussa käyttöön naapuritontilla.

– Myynnin valmistelu on käynnissä ja tavoitteenamme on käynnistää tarjouskilpailu vuoden 2021 aikana. Kiinnostusta kohteeseen on ollut. Olen saanut yhteydenottoja jo valmistelun aikana, myyntipäällikkö Sirpa Rouhiainen kertoo.

Myytävään kokonaisuuteen kuuluu noin 12 hehtaaria maata ja kymmenkunta rakennusta, joiden tekninen kunto vaihtelee. Osa rakennuksista on tyydyttävässä kunnossa ja osa heikossa kunnossa.

Peltojen myynnistä ei ole tehty lopullista päätöstä.

Sirpa Rouhiainen

Valtiolla on parhaillaan myynnissä muitakin vankiloita. Kaupan ovat Laukaan avovankila ja Hämeenlinnan naisvankila.

Myynti tuli ajankohtaiseksi, kun Jyväskylässä ja Hämeenlinnassa valmistuivat uudet tilat vankeinhoidolle.

– Laukaan vankilan osalta järjestimme kesällä tarjouskilpailun. Nyt ovat käynnissä kauppaneuvottelut valitun ostajan kanssa. Lopullisesta kiinteistökaupasta tiedotetaan erikseen kauppaneuvotteluiden päätyttyä, Rouhiainen sanoo.

Muualla Suomessa vanhoja vankiloita on muutettu omistajanvaihdoksen jälkeen hotelleiksi ja asunnoiksi.

Esimerkiksi 27 000 kerrosneliöisen Kakolan kauppahinta oli 6 375 000 euroa. Kaupassa myytiin lisäksi 15 000 kerrosneliömetriä uudisrakennusoikeutta viereisiltä tonteilta.

Keravan vankilaa ympäröivien peltojen kohtalo on vielä auki.

– Peltojen myynnistä ei ole tehty lopullista päätöstä. Mikäli myyntiin päädytään, tarkentuu myytävän alueen pinta-ala myynnin valmistelun yhteydessä. Yleiskaavassa alue on varattu rakentamisen reservialueeksi, Rouhiainen kertoo.

Senaatti-kiinteistöt myy vankilan avoimella tarjouskilpailulla. Lopullinen kauppasumma määräytyy tarjouskilpailun loputtua.

– Noudatamme myyneissä avointa ja syrjimätöntä menettelyä. Kenellä tahansa on mahdollisuus osallistua tarjouskilpailuun, Rouhiainen sanoo.

Avovankilan muutettua uusiin tiloihin Rikosseuraamuslaitokselta vapautuivat Keravalla vanha päärakennus, johtajan villa, apulaisjohtajan ja talousjohtajan talot, puutarha-alue kasvihuoneineen, kirkko, puusepän verstas, puiset paritalot sekä pellot vankila-alueen ympäriltä.

Nyt myytävissä rakennuksissa oli vankilatoimintaa yli sata vuotta. Toiminta alkoi päärakennuksen valmistuessa vuonna 1891. Muita rakennuksia alueelle on rakennettu useassa eri vaiheessa.

Ostajaa odottavat alueella korjaustyöt, sillä osa rakennuksista on huonossa kunnossa. Korjaustöissä on otettava huomioon, että rakennukset ovat Museoviraston suojelemia.

Keravan vankilan päärakennus on valmistunut vuonna 1891.

Päärakennuksen eteläpuolella sijaitsee kansallisromanttinen, huvilamainen johtajan asuinrakennus.

Vuonna 1930 valmistunut apulaisjohtajan asuinrakennus on kuin Louhisaaren kartano pienoiskoossa. Poikaosasto ja monitoimihalli ovat peräisin 1970-luvulta.

Uusimpia rakennuksia ovat 1990-luvulla rakennetut sauna ja kaksi varastorakennusta.

Lähde: Keravan vankilan rakennushistoriaselvitys 2011