Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

4 vuotta sitten Suomeen muuttanut Tatjana, 44, oppi kunnolla suomea vasta työelämässä – kaupan alalla on pulaa työntekijöistä, mutta kielitaidottomuus estää usein työllistymisen

Työllistyminen: Maahanmuuttajien työllistyminen tyssää usein suomen kielen taidon puutteeseen.

Laajasalossa asuva Tatjana Platonova, 44, täyttää juustohyllyä Eastonin K-Citymarketissa. Hän tuli neljä vuotta sitten Venäjältä Suomeen miehensä työn perässä, mutta ei vielä vuosi sitten ymmärtänyt suomea lähes yhtään.

– Pystyin vain arvailemaan, mitä puhuttiin, hän muistelee.

Syksyllä hän pääsi Amiedun maahanmuuttajille suunnatun koulutuksen kautta kauppaan työharjoitteluun. Puolen vuoden harjoittelun aikana hän oppi kielen niin hyvin, että Platonova sai Eastonista työpaikan maaliskuussa. Nyt hän pystyy jo neuvomaan asiakkaita hyvin, ja sekin auttaa, kun on oppinut tuntemaan tuotteiden ja hyllyjen sijainnit.

– Toivon, että suomen kieleni kehittyy täällä niin hyväksi, että voin edetä urallani, Platonova sanoo.

Dominic, 34, tuli Filippiineiltä paikkaamaan Helsingin kokkipulaa, toimii nyt keittiömestarina – "Suomessa ravintolapäällikkökin voi hyvin tyhjentää roskakorin"

Kaupan alalle hakeutumiseen riittää monesti motivaatio ja halu työskennellä asiakaspalvelutehtävissä, eikä aiempaa työkokemusta tai koulutusta vaadita. Asiakaspalvelutyö vaatii kuitenkin suomen kieltä.

K-Citymarket ketjun käyttötavarapuolen henkilöstöasioista vastaava Kati Talasto sanoo, että asiakkaat odottavat, että heitä pystytään neuvomaan tiettyjen tuotteiden suhteen tai että heitä voidaan ohjata eteenpäin.

– Kielitaitovaatimuksena on se, että ymmärtää asiakkaiden kysymyksiä ja pystyy palvelemaan heitä laadukkaasti, Talasto kuvailee.

Mohammed Al-juboori on it-alan maisteri, mutta Helsingistä ei töitä löydy – "Kun olin oppinut kielen, sanottiin että pitää olla työkokemusta"

Helsingissä ja Porvoossa ammatillista koulutusta tarjoava Careeria ja Kesko etsivät ratkaisua pääkaupunkiseudulla kahteen ongelmaan: siihen, että maahanmuuttajien riittämätön suomen kielen taito on yleensä este kaupan alalle työllistymiseen ja siihen, että kaupan alalla on pulaa työntekijöistä.

Pilottihankkeessa koulutetaan maahanmuuttajia kaupan tehtäviin kevään aikana. Nelikuinen koulutus on yhdistelmä suomen kielen ja liiketalouden opintoja sekä työssäoppimista.

– Hakijoiden kielitasovaatimuksena on B1.1. mikä tarkoittaa, että henkilöllä tulee olla toimiva peruskielitaito, esimerkiksi kyky ylläpitää vuorovaikutusta melko monenlaisissa tilanteissa. Kuitenkin opiskelijoiden ammatillinen kielenkäyttö kaipaa hiomista, Talasto sanoo.

"Kulttuurierot Suomen ja Venäjän välillä ovat aika suuria" – vuosaarelainen Alena Markava, 37, tukee venäläistaustaisia perheitä monin tavoin

Kun pilottikokeilusta saadaan kokemusta, Keskon tavoite on jatkaa ja laajentaa toimintamallia.

– Meidän toiveenamme on, että saamme pitkäaikaisia sitoutuneita työntekijöitä, Talasto sanoo.

Vuokratyöllä on huono maine, mutta toimitusjohtaja Sami Asikaisen, 48, mukaan sen imago kohenee – Tämän seikan oivaltaminen työnantajapuolella olisi erityisen tärkeää

Kati Talasto kertoo, että syitä työvoimapulaan voi olla useita.

– Kaupan alan haasteena voi olla laajentuneet aukioloajat, jotka sijoittuvat vuorokaudenkin ympäri. Työ on myös osittain fyysistä, kun ajatellaan osastotyötä ja tavaran hallintaa, Talasto sanoo.

Hän myös myöntää, ettei kaupan alan palkkaus ole korkeimmasta päästä, mikä voi myös vaikuttaa houkuttelevuuteen pitkällä tähtäimellä.

– Moni tekee esimerkiksi opintojensa ohessa töitä kaupassa ja valmistuttuaan sijoitutaan muihin tehtäviin. Palkkaus toki nousee tehtävän vaativuuden mukaan, Talasto kuvailee.

Mohamed, 17, tienaa rahaa viemällä helsinkiläisten perheiden lapsia harrastuksiin – "Työnhaku on ollut aika helppoa"

Jo satoja tehnyt Migrille koronahakemuksen – "Olemme myöntäneet tilapäisiä oleskelulupia, jotta oleskelu ei ole muuttunut laittomaksi"