Lipunmyynti HSL-busseissa loppuu kokonaan – käteisellä räpeltely hidasti liikennettä

HSL:n bussien kuljettajat eivät ole koronapandemian takia myyneet lippuja kevään 2020 jälkeen, ja käytäntö jää pysyväksi myös sen jälkeen, kun virus on mennyt menojaan, tiedottaa HSL.

Lipunmyynnin päättymiselle on HSL:n mukaan monia perusteita. Bussinkuljettajien myymien lippujen määrä oli ennen korona-aikaa vajaa prosentti kaikista HSL:n myymistä lipuista. Lipunmyynti on kuitenkin viivästyttänyt busseja pysäkeillä, joten matkanteko nopeutuu, kun myynti päättyy. Lipunmyynti käteisen käsittelyineen saattoi aikaisemmin tehdä jonoa bussien oville etenkin kesäisin turistikaudella.

Perusteluksi mainitaan myös se, että käytäntö eri kulkuvälineissä yhtenäistyy, sillä konduktöörit lopettivat lipunmyynnin lähijunissa kesällä 2017. Raitiovaununkuljettajat myivät viimeiset lippunsa tammikuussa 2018.

– Bussinkuljettajat ovat olleet lähes poikkeuksetta tyytyväisiä lipunmyynnin päättymiseen muun muassa liikenteen entistä paremman sujumisen takia, kuljettajien kouluttaja Hannu Kärki HSL:stä sanoo tiedotteessa.

Yhä suurempi osa HSL:n lipuista hankitaan mobiilisti älypuhelimeen ladattavalla HSL-sovelluksella, jolla voi ostaa kerta-, kausi-, vuorokausi- ja lisävyöhykelippuja. Sovelluksella ostamansa lipun voi maksaa joko korttiin liitetyllä maksukortilla tai puhelinlaskulla.

Pankkitunnukset jatkossa aina mukaan – bussin kertalipunkin ostaminen voi vaatia vahvaa tunnistautumista

HSL-kortille voi ladata netissä, kioskeissa, marketeissa ja automaateilla arvoa eli rahaa, jolla voi maksaa yksittäisen matkan kortinlukijalla.

Kertalippuja voi ostaa automaateista ja Helsingissä myös pysäköintiautomaateista. Kerta- ja vuorokausilippuja voi ostaa myös ennakkoon lukuisista myyntipisteistä, kioskeista ja marketeista, kerrotaan tiedotteessa. Myyntipisteistä ennakkoon ostettavat liput ovat voimassa kaksi vuotta ostohetkestä ja niiden voimassaolo alkaa vasta sitten, kun ne leimataan ensimmäisen matkan alussa.

Vaikka lipunmyynti loppuukin, noustaan busseihin kuten ennenkin. Pääasiassa busseihin tullaan etuoven kautta ja HSL-kortti on näytettävä kortinlukijalle tai HSL-sovelluksen lippunäyttö kuljettajalle.

Bussinkuljettajat siis kaitsevat myös jatkossa sitä, että asiakkailla on voimassa oleva lippu. Oransseiksi maalattuihin runkolinjojen busseja voi kuitenkin nousta sisään myös keskiovista kuljettajalle lippua näyttämättä.

Uutta runkolinjaa ei perustetakaan Koillis-Helsinkiin – sai asukkailta jyrkkää vastustusta

Kuva: Itäkeskuksen 15 miljoonaa euroa maksava terminaali koeajettiin Malmin kentällä – "Rakentaminen käyntiin 2021"

Lipunmyynnin historiaa

Kuljettaja ajoi ja rahastaja keräsi maksut

HKL:llä (Helsingin kaupungin liikennelaitos) oli vielä 1960-luvun alkupuoliskolla rahastajat useimmilla linjoillaan, ja kuljettajat keskittyivät ajamiseen.

HKL:n ohella pääkaupunkiseudun matkustajia kuljetti joukko yksityisiä bussiyhtiöitä. Pienimmillä yhtiöillä ei välttämättä ollut rahastajia palkkalistoillaan. Joissakin bussifirmoissa maksut peri kuljettaja tai rahastaja lähdöstä riippuen.

Vaihtelevat käytännöt aiheuttivat matkustajille hämmennystä, sillä jos rahastaja oli kyydissä, sisään piti mennä takaovesta, koska rahastaja istui bussin perällä. Jos kuljettaja rahasti, sisään mentiin edestä. Tuloksena oli pahimmillaan säntäilyä ovilta toisille.

HKL siirtyi pysyvään kuljettajarahastukseen heinäkuusta 1966 alkaen, jolloin rahastajat jäivät kokonaan pois Lauttasaaren linjoilta 20 ja 20V. Vähitellen myös muut HKL:n linjat seurasivat perässä ja viimeinen liikennelaitoksen bussirahastaja jätti aitionsa vuoden 1975 lopussa.

Samoihin aikoihin myös yksityiset bussiyhtiöt luopuivat rahastajistaan. Kuljettajarahastukseen siirtymisen syynä oli ennen kaikkea talous: rahastajien poisjäänti merkitsi sitä, että liikenteenharjoittajien palkkakustannukset pienenivät.

Lähde: HSL.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut