Tällainen on elokuvavuosi 2021 – useita ensi-iltoja jouduttiin siirtämään, luvassa huippuleffoja

Elokuvat: Koronan jälkeen on luvassa huippuleffoja.

Kuluvan tammikuun odotettiin vielä vuoden 2020 lopussa muodostuvan todelliseksi kotimaisen elokuvan superkuukaudeksi – mutta tosin kävi.

Koronarajoitusten vuoksi uusien elokuvien ensi-iltoja siirretään roimasti eteenpäin.

Yksi ensi-iltaansa useamman kerran siirtämään joutunut elokuva on Taavi Vartian ohjaama Pertsa ja Kilu.

Väinö Riikkilän romaaniin perustuvan elokuvan piti alunperin tulla yleisön katsottavaksi marraskuussa, sitten joulupäivänä, mutta koronatilanteen vuoksi sen ensi-ilta siirtyi vielä päivämäärään 15. tammikuuta.

Nyt sitäkin on jouduttu lykkäämään.

– Korona vei meiltä ainakin 40 teatteriesitystä, rajoitti minimiin oman elokuvateatterimme toiminnan ja vei Ateenassa olevat hankkeeni. Kaikki tämä vaikutti tietysti myös Pertsa ja Kilu -leffan tilanteeseen, kertoo ohjaaja Vartia.

– Silti yksikään elokuvantekijä ei joudu katsomaan peiliin ja miettimään, mitä olisi voinut tehdä toisin. Se antaa ainakin minulle mystisen rauhan tunteen, vaikka todellisuudessa huolettomuuteen ei toki olisi aihetta.

Vartia ei ole ensimmäistä kertaa Pertsan ja Kilun kimpussa: vuonna 2000 nähtiin hänen ohjaamanaan 12-osainen tv-draama kaverusten seikkailuista maalla ja merellä.

Reilut kymmenen vuotta sitten Pertsa ja Kilu pääsivät Vartian opastuksella myös teatterin lavalle.

– Olen lähtenyt siitä, että kyseessä on tavallaan klassisten arvojen elokuva. Myrsky merellä on kautta aikojen myrsky, eikä myöskään ystävyys muutu mihinkään.

– Joku on kysynyt minulta, aionko palata vielä neljännen kerran Pertsan ja Kilun pariin joskus kävelykeppi-ikäisenä. Mikseipä, Vartia naurahtaa.

Vaikka elokuvateattereiden sulkeutuminen etenkin jouluksi oli kova isku, Suomen elokuvasäätiön tuotantojohtaja Matti Paunio ei vaivu epätoivoon.

– Kotimaisen elokuvan osalta tulossa on todella herkullisia vuosia. Suomalaiset saavat jatkossa katsottavakseen laadukkaita, monipuolisia elokuvia, Paunio vakuuttaa.

– Pelkästään viime vuoden ensi-illat kertovat elokuvakulttuurin kypsyydestä, josta voi olla hyvinkin ylpeä. Elokuvat Tove, Helene ja Teräsleidit ovat tästä hyviä esimerkkejä.

Paunion arvion mukaan Suomen elokuvasäätiön myöntämät elokuvatuet eivät oletettavasti vuonna 2021 ainakaan nouse.

– Radikaaleja muutoksia tukipolitiikkaan ei tänä vuonna tehdä.

Esimerkiksi vuonna 2019 SES myönsi elokuville 16,5 miljoonaa euroa tuotantotukea ja 2,4 miljoonaa kehittämistukea.

Useiden ensi-iltojen kevät

Monta kotimaista uutuuselokuvaa

Juuso Syrjä: Karalahti

Taavi Vartia: Pertsa ja Kilu

Hannaleena Hauru: Fucking with nobody

Marko Röhr: Tunturin tarina

Toni Laine: Syke-elokuva – hätätila

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut