Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vuokratyövoimalla paikataan lääkäripulaa Itä-Helsingin terveysasemilla – "Olennaista on, millaisia lääkäreitä nyt rekrytoidaan"

Terveydenhoito: Idän terveysasemalta on puuttunut pitkään useita lääkäreitä. Nyt kaupunki on suostunut palkkaamaan yhteensä viisi vuokralääkäriä.

Itä-Helsingissä terveysaseman pitkään jatkuneeseen lääkäripulaan ollaan saamassa vihdoin ratkaisu.

Sosiaali- ja terveyslautakunta päätti joulun alla, että Myllypuron toimipisteeseen vuokrataan kolme lääkäriä ja kaksi hoitajaa. Vuosaareen puolestaan vuokrataan kaksi lääkäriä ja kaksi hoitajaa.

Kaikki vuokratyöntekijät työskentelevät idän toimipisteiden päivystys- ja akuuttivastaanotoilla kokoaikaisesti.

Lääkäriliiton toiminnanjohtaja Kati Myllymäki on päätöksestä helpottunut.

– Uskon, että nyt tilanne alkaa varmasti kohentua.

Myllymäen mukaan Helsingin kaupungin on ollut vaikeampaa rekrytoida yleislääketieteen erikoislääkäreitä kuin muiden suurten kaupunkien.

Lääkäriliitto kerää vuosittain tiedot terveyskeskusten lääkärimääristä.

– Kaupunki ei ole antanut lupaa julkistaa vuoden 2019 tietoja. Myös viime vuonna pyysimme lukuja, mutta kaupunki ei ole vastannut meille lainkaan, Myllymäki kertoo.

Itä-Helsingissä on Myllymäen mukaan ollut huonompi lääkärien rekrytointitilanne kuin muualla pääkaupunkiseudulla.

– Tähän on varmasti monia syitä. Malmin terveysasema on viime vuonna toiminut korona-asemana, josta tavallisia potilaita on siirretty muille asemille.

– Myös koronatartuntojen jäljitys on pidentänyt potilasjonoja, samoin Apotti-järjestelmään varustautuminen, Myllymäki luonnehtii.

Tiukka tilanne on lisännyt lääkäreiden epävarmuutta idän terveysasemalla, jossa lääkärit ovat olleet tavallista suuremman työtaakan alla.

– Tästä tulee lääkärille helposti painetta, joka johtaa lääkäreiden herkempään hakeutumiseen muille terveysasemille.

– Ja jos asemalta puuttuu jatkuvasti kahdesta viiteen lääkäriä, ei ole ihme, että potilasjonot kasvavat, Myllymäki tähdentää.

Vaikka itään saadaankin uusia vuokralääkäreitä, epävarmuuden aika ei kuitenkaan ole vielä ohi.

– Olennaista on se, millaisia lääkäreitä itään nyt rekrytoidaan. Jos he ovat kokeneita, silloin tilanne arvatenkin on hyvä.

– Mutta jos he vaativat runsaasti opastusta ja perehdytystä, siihen kuluu muiden lääkäreiden työaikaa, Myllymäki muistuttaa.

Kaupungilta ei idän lääkäriasematilanteesta saatu kommenttia lehdeen painoon mennessä.