Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

USU: Liikenne pääteillä väheni lähes kymmenyksellä viime vuonna, vain joulukuussa pieni käänne

Tieliikenteen määrä pääteillä laski viime vuonna 9,5 prosenttia vuoteen 2019 verrattuna, selviää Väyläviraston tuoreista tilastoista.

Pudotus oli selvästi suurin kevyissä ajoneuvoissa, joissa liikenne väheni 9,9 prosenttia. Raskaiden ajoneuvojen liikenne väheni 4,7 prosenttia, kertoo Uutissuomalainen.

Tilastojen mukaan ennen viime vuotta tieliikenteen määrä pääteillä on vähentynyt edellisvuoteen verrattuna vain maailmanlaajuisen talouskriisin vuosina 2008 ja 2009. Tuolloin laskua oli vain 0,1 ja 0,3 prosenttia. Väyläviraston tilastot ulottuvat vuoteen 1996 saakka.

Pääteillä tarkoitetaan valta- ja kantateitä eli tienumeroita 1–99. Tilastot pohjautuvat automaattisten mittauspisteiden tuloksiin eli kuvaavat ajoneuvomääriä näillä mittauspisteillä.

Uutissuomalainen kertoo, että syynä määrän jyrkkään laskuun oli koronapandemia, joka johti muun muassa työmatkaliikenteen vähenemiseen ja keväällä Uudenmaan sulkuun. Suomalaiset tekivät selvästi aiempaa enemmän etätöitä, ja osa joutui lomautetuiksi tai työttömiksi.

Joulukuu oli viime vuonna ainoa kuukausi, jolloin raskaan liikenteen määrä nousi verrattuna vastaavaan ajanjaksoon 2019, tosin vain 0,1 prosenttia. Nousua voi selittää se, että jouluvalmisteluja tehtiin paljon netin kautta ja paketit kulkivat raskaan liikenteen kyydissä.