KHO kumosi Helsingin kaupungin tekemän pomovalinnan – sen perusteluita ei kerrottu riittävän avoimesti

Hallinto-oikeus kumosi kaupungin tekemän virantäytön ja KHO piti päätöksen voimassa.
Kaisa Paastela

Kaisa Paastela

Helsingin kaupunkiympäristön toimialalla tehty yksikön päällikön viran täyttö on kumottu korkeimmassa hallinto-oikeudessa viime marraskuussa.

Se tarkoittaa sitä, että kyseinen virka, jota on vuoden 2019 keväästä hoitanut tehtävään valittu henkilö, on avattava uudelleen haettavaksi.

Uusi alku lakritsitehtaalla – 26-vuotiaaksi asti työttömänä ollut Markus sai työpaikan lisäksi ilmaisen omistusasunnon

Kaupunki käynnisti vuonna 2018 rekrytoinnin yksikön päällikön virkaan, jossa tehtäväkohtainen kuukausipalkka on 4 768 euroa ja alaisia reilut 30. Tehtävää haki 17 hakijaa, joista loppusuoralle selvisi kaksi.

Yksikön päällikkö valittiin virkaan vuoden 2018 loppupuolella. Valittu henkilö oli jo entuudestaan töissä kaupungin palveluksessa ja hän aloitti uudessa roolissaan 2019.

Toiseksi jäänyt hakija koki itsensä valittua ansioituneemmaksi ja teki oikaisuvaatimuksen virkanimityksestä kaupunkiympäristölautakuntaan, joka hylkäsi sen.

Tämän jälkeen hakija jätti asiassa valituksen Helsingin hallinto-oikeuteen.

Kunnalliseen virkasuhteeseen ottamisen perusteista säädetään perustuslaissa.

Hallintolain mukaan viranhaltijan valinnasta tehty päätös on perusteltava ja perusteluissa ilmoitettava, mitkä seikat ja selvitykset ovat vaikuttaneet ratkaisuun sekä mainittava sovellettavat säädökset.

Kaupunki perusteli hallinto-oikeudelle, että valittu henkilö sopii työkokemuksen, koulutuksen sekä haastatteluista ja psykologisista henkilöarvioinneista ilmenevien seikkojen perusteella parhaiten kyseiseen yksikön päällikön virkaan. Valitun vahvuuksiksi mainittiin erikseen muun muassa ”uudistava työote, verkostomainen työtapa, asiakaslähtöinen näkemyksellisyys, hyvät vuorovaikutustaidot ja tehtävään liittyvä laaja verkosto”.

Hallinto-oikeus kuitenki totesi, että hakijoiden ansioita on verrattava keskenään ja vain toisen hakijan ansioiden luetteleminen ei riitä.

Työnantaja oli katsonut, että virkaan valittu sekä asiassa valittanut hakija täyttivät kumpikin viran kelpoisuusvaatimukset. Valintapäätöksestä ei kuitenkaan käy ilmi, miten kahden hakijan ansioita, heistä tehtyjä haastatteluhavaintoja ja soveltuvuustestien tuloksia on vertailtu keskenään. Päätöksissä on selostettu ainoastaan virkaan valitun henkilön ansioita sekä soveltuvuutta virkaan.

Helsinki houkuttaa muuttajia – "Tänne halutaan monesta muustakin syystä kuin työn perässä"

Hallinto-oikeus toteaa, että valintaperusteluiden tulee ilmetä riittävän selvästi ja avoimesti, ja jo lähtökohtaisesti eikä vasta muutoksenhaun yhteydessä. Kunnallisasiaa koskevassa päätöksenteossa ei myöskään riitä se, että valintapäätöksen tehnyt viranhaltija ja oikaisuvaateen ratkaissut toimielin toteavat, että niillä itsellään on tiedot päätöksen perusteena olevista seikoista.

Tämän vuoksi hallinto-oikeus totesi, ettei sillä ole edellytyksiä arvioida sitä, onko hakijoiden ansioita vertailtu asianmukaisesti, ja siksi päätökset liittyen virantäyttöön kumotaan lainvastaisina.

Helsingin kaupunki valitti asiassa korkeimpaan hallinto-oikeuteen, joka tutkittuaan asian hylkäsi valituksen ja piti voimassa hallinto-oikeuden päätöksen.

Kaupungin on korvattava muutoksenhakijan oikeudenkäyntikuluja hallinto-oikeuden osalta 1 000 euroa ja KHO:n osalta 500 euroa.

Kaupunkiympäristön toimialalta ei kommentoitu asiaa Helsingin Uutisille.

"Hoitajat venyy äärirajoille saamatta mitään extraa" – Opettajien mielipaha joulupussista kirvoitti vilkkaan keskustelun: "Kiittämättömyys on maailman palkka"

Koronakriisi voi leimata nuoria ikäluokkia pitkälle tulevaisuuteen – Asiantuntija näkee samoja piirteitä kuin 90-luvun lamassa: "Vaarana on eriarvoisuuden kasvu"

Nöyryyttäjä-pomolle annettu ansiomerkki oli viimeinen pisara – Helsingin kaupungin viraston kiusaamissotku jatkuu

Hotellihuoneita siivoava Riia Korhonen, 35, on monesti harkinnut alan vaihtoa kehnon palkan takia – "Vaikka rakastankin itse työtä, olen saanut tästä ammatista monta kertaa tarpeekseni"

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut