Malmin aseman kutojamummot aiotaan häätää – "Asiaan ei viime vuosina ole aktiivisesti puututtu"

Malmin ylikulkukäytävässä on vuosien aikana myyty paljon erilaisia käsitöitä. Arkistokuva. Arja-Riikka Nikkilä

Sanna Jompero-Lahokoski

Helsingin kaupunki alkaa helmikuun alussa puuttua ammattimaiseen myyntitoimintaan Malmin aseman ylikulkusillalla eli niin sanotussa tuubissa.

Myyntitoimintaa ovat jo vuosia harjoittaneet erityisesti käsitöitä kauppaavat naiset, joita on kutsuttu myös Malmin kutojamummoiksi.

Aseman kapea tuubimainen ylikulkusilta ei kaupungin mukaan ole kaupankäyntiin soveltuva paikka. Silta toimii myös aseman poistumisreittinä. Lisäksi ylikulkusillalle tuodut kalusteet ja tavarat haittaavat paikan puhdistamista.

– Kaupunki on saanut vuosien varrelta asukkailta jonkin verran kielteistä palautetta luvattomasta myynnistä, mutta asiaan ei viime vuosina ole puututtu aktiivisesti. Koronatilanteen vuoksi asia on jälleen noussut ajankohtaiseksi, sillä tilan pitäminen avoimena on nyt entistäkin perustellumpaa, kertoo asukas- ja yrityspalvelupäällikkö Antti Mäkinen kaupungin tiedotteessa.

Myyntitoiminta yleisellä alueella edellyttää paikan vuokraamista kaupungilta. Kaupunki ei vuokraa ylikulkusillalta myyntipaikkoja.

Helsingissä on sallittua myydä tai jakaa tuotteita ilman erillistä lupaa, jos toiminta on lyhytkestoista, eikä paikalle tuoda pöytiä, tuoleja, telineitä tai muita rakenteita. Myyntiä saa harjoittaa yhdessä paikassa enintään tunnin. Osa Malmin tuubin myyntitoiminnasta on ollut näiden ehtojen mukaista, mutta paikkaa ei suositella edes tilapäiseksi myyntipaikaksi.

– Kaupunki on pyrkinyt viestimään myyjiä lupien hakemisesta ja muista Helsingin myyntikäytännöistä. Kaupungin yritysluotsit neuvovat ammattimaisia myyjiä tarvittaessa eteenpäin, Mäkinen jatkaa tiedotteessa.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut