Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Isot vaateketjut vähentävät liikkeitään – Kauppakeskusjohtaja tunnistaa ilmiön, mutta kertoo myös uusista vuokralaisista: "Meidän pitää joustaa"

Palvelut: Kauppakeskus Kaaressa tehdään remonttia uusien isojen myymälöiden vuoksi. Tunnettu ruotsalaisketju ”Henkkamaukka” lähti.

Kauppakeskus Kaaressa alkaa kevään aikana remontti, jossa liiketiloja muokataan uusille vuokralaisille sopiviksi. Uusia tulokkaita ovat Gigantti, Jysk ja Tokmanni, jotka kaikki kahmaisevat isot tilakokonaisuudet.

Loppuvuodesta lopettaneen H&M:n kaksikerroksiset liiketilat jaetaan kahtia Gigantin ja Jyskin kanssa. Ensimmäisen kerroksen tiloihin ja ravintolamaailmaa vastapäätä oleviin pienempiin liiketiloihin tulee Gigantin uusi myymälä.

Toiseen kerrokseen nousee Jyskin myymälä, joka ottaa haltuun niin ikään lopettaneen Vila-vaateliikkeen tilat.

Ison kokonaisuuden toisesta kerroksesta saa myös Tokmanni, joka tulee Luhta Brand Storen, Mattokympin ja Stand-parturi-kampaamon tilalle. Nykyiset vuokralaiset siirtyvät toisessa kerroksessa muihin liiketiloihin.

– Jysk aukeaa 15. huhtikuuta. Gigantti ja Tokmanni aukeavat myöhemmin kesän ja elokuun aikana. Remontit alkavat keväällä yhtä aikaa, mikä on haasteellista. Kaikki melua ja häiriötä aiheuttavat työt pyritään tekemään yöaikaan, joten näiden ei pitäisi suoranaisesti vaikuttaa asiakkaisiin, Kaaren kauppakeskusjohtaja Katja Hatakka kertoo.

"Emme edes tavoittele laajaa muodin valikoimaa" – Helsinkiläiskauppakeskus satsaa nyt ravintoloihin ja vaatekauppoja on enää 1

Koronaepidemia on pitänyt yritykset varpaillaan ja harva on laajentanut liikevalikoimaansa. Kaari on kuitenkin Hatakan mukaan herättänyt yritysten kiinnostuksen viime vuoden myyntiluvuillaan, jotka kasvoivat koronasta huolimatta.

Melua ja häiriötä aiheuttavat työt pyritään tekemään yöaikaan.

Tällä hetkellä keskuksen liiketilat on liki kokonaan vuokrattu. Pariin tyhjillään olevaan tilaan neuvotellaan parhaillaan uusia vuokralaisia.

– Viime vuoden myyntimme oli 244 miljoonaa euroa. Olemme kasvaneet 4,7 prosenttia, vaikka kävijämäärissä tipuimme kuusi prosenttiyksikköä koronan johdosta.

Alppilaan syntyi yllättävä vintagekauppojen keskittymä, läheisyys on uniikkeja vaatteita myyville yrittäjille vain etu: "Harvempi lähtee kauas yhden liikkeen takia"

Kaaren liikevalikoimasta on tasaiseen tahtiin tippunut pois vaateliikkeitä parin vuoden aikana. Viimeisimpinä lopettivat H&M, Vero Moda ja Vila. Hatakan mukaan ilmiö on yleinen monissa kauppakeskuksissa ja johtuu yritysten omasta tarpeesta supistaa liikkeiden määrää, koska yhä useampi asiakas ostaa vaatteita verkkokaupasta.

– Meidän puolestamme tämä ei ole tietoinen päätös, vaan edelleen vuokraamme tiloja vaateliikkeille. Olemme kuitenkin tietoisia ilmiöstä, jonka mukaan meidän pitää joustaa. Kaaressa on edelleen laaja valikoima muodin tuotteita tarjoavia liikkeitä, kuten Lindex, Luhta Brand Store, Cubus, Dressmann, Stadium, Top-Sport, Sokos ja Prisma, Hatakka luettelee.

Olli Kaartinen, 31, ja Simo Kuusela, 32, pukeutuvat arjessa lähes joka päivä pukuun – intohimo vaatteisiin synnytti oman vintage-kaupan Töölöön

Kaaressa on ollut useampia remontteja sen jälkeen, kun se avattiin vuonna 2013. Viime vuonna avattiin uudistunut Kaaren Kulma -ravintolamaailma.

Sitä ennen kauppakeskuksen ilmettä ja kulkuyhteyksiä ylempiin kerroksiin parannettiin vuonna 2017. Hatakka, joka on ollut aiemmin Kämp Gallerian, Iso Omenan ja Forumin kauppakeskusjohtaja, kuvailee remonttitahdin olevan normaali.

– Kauppakeskuksessa yleensä tehdään isompia tai pienempiä muutoksia vähintään kolmen vuoden välein, koska pitää uusiutua ja olla ajassa mukana. Aikoinaan liiketilojen vuokrasopimukset ovat olleet jopa kymmenen vuotta, mutta nykyään ne ovat kolmesta viiteen vuotta. Sekin ajaa väistämättä uudistumaan.

Automaatti seuloo säkillisen palautuspulloja 1,5 minuutissa – "Ihan huippu", kehuu Mika